A következő élő közvetítés része Putyin szerint nincs értelme most tárgyalni Bidennel

Putyin: Nincs szükség újabb tömeges csapásokra Ukrajnára

Vlagyimir Putyin pénteken azt mondta Kazahsztánban, hogy nincs szükség újabb tömeges csapásokra Ukrajnában, mivel Oroszország nem akarja elpusztítani az országot. Az orosz elnök erről a kazah fővárosban, Asztanában október 13-án megtartott ázsiai interakcióról és bizalomépítő intézkedésekről szóló konferenciát (CICA) követő sajtótájékoztatón beszélt.

Putyin a csúcstalálkozót lezáró sajtótájékoztatón azt is elmondta, hogy az orosz tartalékosok behívása két héten belül véget ér, további mozgósítást pedig nem terveznek.

Megismételte Kreml álláspontját is, mely szerint Oroszország hajlandó tárgyalásokat folytatni, bár szerinte nemzetközi közvetítésre lenne szükség, ha Ukrajna hajlandó ebben részt venni.

Konstantin ZAVRAZHIN / SPUTNIK / AFP

Putyin megjegyzéseinek hangnemében összességében némi enyhülés látszik – értékelt a Reuters.

A The Astana Times című angol nyelvű kazahsztáni lap szerint a hatodik alkalommal megtartott CICA-csúcstalálkozó az úgynevezett Asztanai Nyilatkozat elfogadásával zárult, amely elindítja a szervezet átalakításának folyamatát. Az egyik fő cél, hogy 2024-re az ellátási láncok hiányosságait javítsák, valamint a fenntartható növekedés, az ökológiai és élelmezésbiztonság fejlesztését is előmozdítsák.

Az 1999-ben létrehozott CICA egy huszonnyolc tagállamból, kilenc megfigyelő országból és további öt megfigyelő szervezetből álló kormányközi fórum, amelynek célja Ázsia békéjének és biztonságának elősegítése. A fórum létrehozása –egyébként az Európai Unióhoz hasonlóan – azon a felismerésen alapul, hogy ahogy a világ többi részén, Ázsiában is szoros kapcsolat van a béke, a biztonság és a politikai, gazdasági stabilitás között.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik