Nagyvilág

Elkerüli a halálbüntetést a 2018-as floridai iskolai lövöldöző

POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP
POOL / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / Getty Images via AFP

Az esküdtszék tényleges életfogytiglani börtönbüntetést javasol arra a floridai lövöldözőre, aki 2018-ban 17 embert lőtt le egy középiskolában, ám az áldozatok hozzátartozói csalódottságuknak és haragjuknak adtak hangot.

Nicolas Cruz az esküdtszék döntésével elkerülte a legsúlyosabb, halálos ítéletet. Ugyan az esküdtszék véleménye nem számít hivatalos ítéletnek, arról a bíró fog dönteni, de Florida törvényei szerint attól az életet érintő kérdésben nem térhet el. Az ítélethirdetés várhatóan november elsején lesz.

Az esküdtek érvelése szerint a több hónapig tartó tárgyalássorozat alatt az államügyészek által felhozott súlyosbító tényezők nem ellensúlyozták az enyhítő körülményeket, amelyekre a védők hivatkoztak. Ezek között szerepeltek a tettes gyerekkori traumái, családi múltja, erre hivatkozva döntöttek az esküdtek a feltételes szabadlábra helyezést kizáró életfogytiglani ítélet mellett.

Tony Montalto, egy 14 éves áldozat édesapja a CNN beszámolója szerint az ítélethirdetést követően azt mondta, hogy a lövöldöző nem érdemelne könyörületet, és a testület cserbenhagyta a családjaikat.

Nicolas Cruz 2018 februárjában a floridai Parklandben működő Marjory Stoneman Douglas középiskolában 14 diákot lőtt le, 14 és 18 év közötti fiatalokat, valamint három tanárt, aki a diákok védelmére siettek.

Kapcsolódó
„Volt egy lehetőségem, hogy húsz percen át emberekre lőjek”
Tizenhét embert ölt meg 2018 februárjában egy kicsapott diák a floridai Parklandben egy középiskolában. A tömeggyilkosság tárgyalásán a múlt héten egy videóvallomásokat mutattak be: az elkövető igazságügyi elmeszakértőknek vallott a tettéről.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik