Nagyvilág

Tajvani konfliktus: Tajpej kész egyeztetni Pekinggel

Sam Yeh / AFP
Sam Yeh / AFP

Határozottan kizárt egy esetleges fegyveres konfliktust Kínával – jelentette ki a tajvani elnök hétfőn, melyről az MTI számolt be.

Tajpej kész az egyeztetésekre Pekinggel, ugyanakkor védelmi kiadásait is növeli, és nem adja fel a demokratikus értékeket.

– hangsúlyozta Caj Jing-ven elnök a sziget nemzeti ünnepe alkalmából elmondott beszédében, melyben sajnálatosnak nevezte, hogy Kína fenyegetően lép fel a Tajvani-szorosban és a térségben.

Leszögezte: nem engedhetik, hogy Kína azt gondolja, a tajvani nép bármilyen formában hajlandó lenne alkudozni a szabadságáról és a demokráciájáról, és a felek csak ezt tiszteletben tartva tudnak konstruktívan együttműködni a térségben.

Tajvan szuverenitása és demokratikus értékeinek védelme ügyében egyetértés van az összes politikai párt között

– fogalmazott.

Hozzátette, hogy bár reményei szerint sikerül csökkenteni a feszültséget, Tajvan „megmutatja a világnak, hogy tesz a saját védelme érdekében”. Elmondta, a

sziget növeli a precíziós rakéták, hadihajók és más egyéb fegyverek gyártását annak érdekében, hogy képes legyen választ adni egy esetleges katonai fenyegetésre.

A pekingi kormányzat a közelmúltban kijelentette, hogy az országegyesítés Tajvannal elkerülhetetlen, melyet a Makaóban és Hongkongban is bevezetett „egy ország, két rendszer” elve alapján képzelik el. Caj Jing-ven korábban arról beszélt, hogy a hongkongi zavargások jól mutatják, hogy ez a modell kudarcot vallott.

Nancy Pelosi amerikai házelnök augusztusi látogatását követően Kína és Tajvan között különösen megromlott a kapcsolat. Pelosi látogatása óta Peking egy sor hadgyakorlatot hajtott végre Tajvan közvetlen közelében.

Kína mindig is saját területének tekintette Tajvant annak ellenére, hogy a sziget régóta autonóm önigazgatással rendelkezik. A konfliktus történelmi, geopolitikai és kulturális gyökereiről bővebben az alábbiakban foglalkoztunk:

Kapcsolódó
Sürgeti az idő Kínát, hogy Tajvan bekebelezésével lezárja a „nemzeti szégyen évszázadát”
Október óta napi rendszerességgel sérti meg a Kínai Népköztársaság Tajvan légvédelmi zónáját.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik