A következő élő közvetítés része Ukrán külügyminiszter: Putyin csinálhat, amit akar, mi folytatjuk a harcot

Az EU költségvetési biztosa szerint havi 3-3,5 milliárd euróra van szükség az ukrán állam finanszírozásához

Ukrajnának havi 3-3,5 milliárd euró támogatásra van szüksége az állam működésének fenntartásához

– mondta Johannes Hahn, az EU költségvetési biztosa egy konferencián hétfőn a Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint. Az Európai Bizottság szerint a jelenlegi EU-segély Ukrajnának a háború miatt messze nem elegendő. A rövid távú segélyezést az eredetileg reméltnél hosszabb ideig kellene folytatni:

Hahn a Világbankra hivatkozva közölte, hogy a hosszú távú újjáépítés költségeire vonatkozó becslések még 349 milliárd eurót is elérik.

Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Az EU tagállamai megállapodtak abban, hogy kilencmilliárd eurós makroszintű pénzügyi támogatást nyújtanak Kijevnek az állam folyó kiadásainak fedezésére. Ebből egymilliárdot már kifizettek, és október közepétől további ötmilliárd összegű hitelek folyósítására is sor kerül. Hahn elmondta, hogy a folyamatos igényre tekintettel meg kell fontolni, hogy a segélyeket miként lehetne Ukrajnának nemcsak ad hoc módon, hanem automatikusan is kifizetni.

A február óta tartó ukrajnai orosz invázió miatt az ukrán költségvetést, beleértve a katonai kiadásokat is, a háború kezdete óta nagyrészt nyugati országok finanszírozzák. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szerint az EU-bizottság az államokkal együtt eddig több mint 19 milliárd eurót mozgósított Ukrajna számára.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik