A következő élő közvetítés része Putyin: Terrortámadás érte a Krími hidat

Orosz búvárok ellenőrzik a Krím félszigetre vezető híd sérüléseit

Oleksii Kovalyov / NurPhoto / NurPhoto via AFP
Oleksii Kovalyov / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Orosz búvároknak vasárnap kell megvizsgálniuk a Krím-félsziget felé vezető közúti és vasúti hídon történt robbanás okozta károkat – írja a Reuters. A híd a Krím 2014-es orosz annexiójának jelképe lett, ezért is van különös jelentősége a támadásnak. A híd a Dél-Ukrajnában harcoló orosz megszállók ellátási útvonala szempontjából kulcsfontosságú.

Handout / Satellite image ©2019 Maxar Technologies / AFP

A Kercsi-szoroson átívelő hídon történt szombati robbanás hírét derűsen fogadták az ukránok, de nem vállalták a felelősséget a támadásért.

Az orosz miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a búvárok reggel kezdik meg a munkát, a vízszint feletti részletesebb felmérés pedig várhatóan a nap végére készül el.

A helyzet kezelhető – kellemetlen, de nem végzetes

– mondta újságíróknak Szergej Akszjonov, a Krím-félsziget orosz közigazgatási vezetője.

Az orosz védelmi minisztérium közölte, hogy a dél-ukrajnai erőket a meglévő szárazföldi és tengeri útvonalakon keresztül teljes mértékben el tudják látni.

Oroszország még 2014-ben foglalta el Ukrajnától a Krím-félszigetet, és négy évvel később Vlagyimir Putyin orosz elnök nagy felhajtás mellett nyitotta meg a 19 kilométer hosszú krími hidat.

Kijev továbbra is azt követeli, hogy az orosz erők hagyják el a Fekete-tengeri félszigetet, valamint a Putyin februárban indított inváziójában elfoglalt ukrajnai területeket.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik