Nagyvilág

Rettenetes éhínség fenyeget Kelet-Afrikában

EDUARDO SOTERAS / AFP
EDUARDO SOTERAS / AFP

Több százezer embert fenyeget éhhalál Kelet-Afrikában, ahol máris több mint 10 millió gyerek szenved súlyos alultápláltságtól a szárazság és az ennek nyomán kialakult élelmiszerhiány miatt – jelentette pénteken az Anadolu török hírügynökség egy regionális helyi kormányközi szervezet beszámolójára hivatkozva.

A közleményt ismertetve az MTI azt írja: Kelet-Afrikát 40 éve nem tapasztalt szárazság sújtja. A helyzet Etiópia déli és délkeleti részén, Kenya egyes régióiban és Szomáliában a legsúlyosabb.

Vorkne Gebrejehu, a Fejlesztését Felelős Kormányközi Hatóság (IGAD) ügyvezető titkára egy Nairobiban tartott konferencián elmondta, hogy a Dzsibuti, Etiópia, Szomália, Eritrea, Szudán, Dél-Szudán, Kenya és Uganda által alkotott szervezet hat tagállamából tudnak súlyosan alultáplált gyerekekről, elsősorban az otthonaikat elhagyni kényszerülők között.

Az IGAD adatai szerint Kelet-Afrikában mintegy 13 millió belső menekült él, és további ötmillió menekültről és menedékkérőről tudnak. Az éhínség leginkább e csoportokat fenyegeti.

Emellett hét IGAD-államban több mint 51 millió embernek bizonytalan az élelmiszerellátása, és közülük 388 ezer embert konkrétan éhhalál fenyeget.

A helyzet nagyon hamar még rosszabbra fordulhat, ugyanis az év további részére vonatkozó meteorológiai előrejelzések nem jeleznek jelentős mennyiségű csapadékot – hívta fel a figyelmet a szervezet.

Az IGAD felszólította egyúttal a térség kormányait, foglalkozzanak az élelmezési bizonytalanság mögött meghúzódó okokkal, és dolgozzanak ki a helyi sajátosságokhoz igazított, költséghatékony megoldásokat.

A nairobi konferencián Svédország, Franciaország és az Európai Unió mellett részt vett az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége, az Afrikai Fejlesztési Bank és az ENSZ több szakosított szervezete is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik