Nagyvilág koronavírus

Járványhullámot robbantott az Oktoberfest Münchenben

Felix Hörhager / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP
Felix Hörhager / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén, szakértők szerint az Oktoberfesttel összefüggésben – jelentették kedden német hírportálok.

A beszámolók szerint a bajor tartományi fővárost és térségét összefogó München járás kórházaiban 478 embert ápolnak a vírus okozta betegség (Covid-19) miatt, ami 137 százalékos emelkedés a világhírű sörfesztivál előtti utolsó naphoz – szeptember 16-hoz – képest.

A napi új fertőződések száma már a fesztivál alatt emelkedésnek indult. Az úgynevezett hétnapi fertőzésgyakoriság – az utóbbi hét napon regisztrált fertőződések százezer lakosra jutó száma – 200-ról 1000 közelébe ugrott az Oktoberfest bő két hete alatt.

Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter szerint a regionális fertőzéshullám következő szakaszában tovább növekedik majd az egészségügyi ellátórendszerre nehezedő teher. Nagyjából 10-14 napos eltéréssel a súlyos esetek száma is megugrik, és akkor az intenzív osztályokra is több beteg kerül – mondta Karl Lauterbach az ntv hírtelevíziónak.

Kár, hogy idáig jutottunk

– jegyezte meg a legelismertebb német járványügyi szakértők közé tartozó miniszter, utalva arra, hogy az Oktoberfestet járványügyi korlátozások nélkül tartották meg.

Az Oktoberfestet két évig – 2020-ban és 2021-ben – éppen a koronavírus-világjárvány miatt nem rendezték meg. A hétfőn véget ért idei fesztiválon 5,7 millió vendéget regisztráltak, hatszázezerrel kevesebbet a 2019-es 6,3 milliónál. A visszaesés elsősorban az évszakhoz képest hideg és esős időjárásnak tulajdonítható. A vendégek 5,6 millió liter sört fogyasztottak, szemben a 2019-es 7,3 millió literrel.

A vendégek csaknem 80 százaléka müncheni vagy környékbeli volt. A külföldiek aránya 16 százalék, főleg az Egyesült Államokból és az Egyesült Királyságból érkeztek – mutatta ki egy mobilszolgáltató anonimizált készülékhasználati adatok alapján.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik