Tudomány koronavírus

A torokfájás lehet most a Covid-19 leggyakoribb tünete

Ahogy mutálódik a SARS-CoV-2 koronavírus, úgy változnak a Covid-19-hez köthető tünetek. Angol szakértők arra számítanak, hogy a feltételezhető téli domináns törzsnek is meglesz a maga sajátos tünete, mégpedig a torokfájás – írja az IFLScience.

A korábbi változatok esetében a leggyakoribb tünetek a láz, a szaglásvesztés és az orrfolyás voltak.

Sokszor torokfájás is jelentkezett, kutatók egy csoportja szerint azonban az új, domináns variánsnál ez lehet a legfőbb tünet.

Tim Spector angol epidemiológus, a COVID ZOE alkalmazás társalapítója az Independentnek azt mondta, egy új hullám elején járhatunk, amely az időseket valamivel korábban kezdte el érinteni, mint az előző hullám. A kutató hozzátette, sokan még mindig az elavult kormányzati útmutatókat használják.

Maskot / Getty Images

„Jelenleg a Covid az emberek kétharmadánál torokfájással kezdődik. A láz és a szaglás elvesztése manapság nagyon ritka, ezért sok idős ember talán nem gondol rá, hogy covidos. Azt hihetik, hogy megfázás, és nem tesztelnek” – nyilatkozta a szakértő.

Spector arra kérte az Egyesült Királyság kormányát, hogy frissítse iránymutatásait, ezzel segítve a következő hullám mérséklését. A szakértő szerint problémás, hogy az országban csökkent a tesztelő laborok száma, eleve rossz helyzetben van az Országos Egészségügyi Szolgálat, a kormány pedig a Covid-19-cel való együttélésre tervez berendezkedni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik