Ez a poszt a következő élő közvetítés része: Kiskorú gyerekeit küldi harcolni Ukrajnába a csecsen elnök Vissza a közvetítéshez
Alexander NEMENOV / AFP

Svédország különleges hajót küldött az Északi Áramlat elleni támadás helyszínére

Svédország különleges, „bonyolult merülési műveletekre” képes hajót küldött a Balti-tenger azon részére, ahol az Észak Áramlat tengerfenéken futó vezetékeinek sérült szakaszaiból napokon át ömlött a földgáz – jelentette be a svéd haditengerészet hétfőn.

Vlagyimir Putyin orosz elnök pénteken azzal vádolta meg a Nyugatot, hogy szabotázst követtek el az Oroszország által épített, a Balti-tenger alatt futó, Németországban véget érő földgázvezetékek ellen, amely vádat az Egyesült Államok és szövetségesei határozottan visszautasították.

Múlt héten a svéd és dán partok közelében, nemzetközi vizeken felszín alatti robbantások rongálták meg a vezetékeket, ami hatalmas metángázömlést idézett elő. A dán és a svéd kormány szerint több száz kilogramm robbanóanyagot használhattak fel a robbantásokhoz.

Jimmie Adamsson százados, a svéd haditengerészet egyik szóvivője az AP-nek kifejtette: a svéd tengeralattjáró-mentőhajót a svéd partok közelében lévő sérüléshez küldték, és a hajó a munkát irányító svéd parti őrséget segíti.

Egyelőre nem világos, hogy le tudnak-e merülni a vezetékhez akár búvárok, akár tengeralattjáró segítségével. A várható rossz időjárás tovább nehezíti a helyszíni munkát.

A svéd parti őrség szerint Amfitrite nevű hajójuk is a helyszínen tartózkodik, és a térség tengeri hajóforgalmát ellenőrzi. A hétvégén a dán hatóságok bejelentették, hogy megszűnt az Északi Áramlat-1 és -2 vezetékek szivárgása.

Ugyanakkor a svéd parti őrség szerint egyik repülőgépük azt jelentette, hogy az Északi Áramlat-2 kisebb szivárgása “valamelyest ismét erősebbé vált”, a gáz most mintegy 30 méter átmérőjű körben tör a felszínre, és „beletelhet némi időbe”, míg teljesen leáll.

A parti őrség nem adott magyarázatot arra, hogy a gázömlés miért erősödött, ugyanakkor megerősítették, hogy az Észak Áramlat-1 vezeték szivárgása megszűnt. A dán hatóságok a balti-tengeri Bornholm szigetétől keletre lévő két szivárgást ellenőrzik az Északi Áramlat-1 és -2 felett az Absalon nevű fregattal és a Gunnar

Thorson nevű környezetvédelmi hajóval. A dán légierő egy helikopterrel vesz részt a misszióban. Svédországban a főügyészség és a svéd titkosszolgálatok vezetik a nyomozást, míg Dániában a koppenhágai rendőrség végzi a vizsgálatot, szoros együttműködésben a dán országos rendőrséggel, a dán rendőrségi hírszerzési szolgálattal és a dán energiaügyi hatóságokkal.

Közös nemzetközi nyomozócsoport felállítását is tervezik, többek között Dánia, Németország és Svédország illetékes hatóságainak részvételével. Az amerikai-orosz vádaskodások később az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésén is folytatódtak, melyet Moszkva hívott össze a gázvezetékek elleni támadások miatt.

Mindeközben norvég kutatók közzétettek egy olyan digitális térképet, amely szerint a sérült gázvezetékekből egy hatalmas metángázfelhő sodródik majd a skandináv térség fölé.

(MTI)

Vissza a közvetítéshez