Nagyvilág

ENSZ: milliókat fenyeget éhínség Pakisztánban

Muhammed Semih Ugurlu / ANADOLU AGENCY / AFP
Muhammed Semih Ugurlu / ANADOLU AGENCY / AFP

Mintegy 5,7 millió embert sújthat éhínség a következő három hónapban Pakisztánban az áradások következtében – derül ki az ENSZ humanitárius ügyeket koordináló hivatalának (OCHA) közleményéből, amit az MTI közölt.

Az áradások miatt 5 ezer kilométernyi út mellett 404 ezer hektárnyi művelés alatt tartott terület, és 794 ezer haszonállat is eltűnt az egy korábbi ENSZ jelentése szerint. Emiatt az országnak – ahol már az augusztus végén kihirdetett vészhelyzet előtt sem jutott elég táplálék 27 millió embernek – a természeti katasztrófa hatására egyre nagyobb élelmezési válsággal is meg kell küzdenie.

A pakisztáni katasztrófavédelem legújabb adatai szerint 1695 ember halálát okozták a szokatlanul heves monszunesőzés miatt kialakult árvizek. Összesen 33 millió embert érint a természeti katasztrófa, több mint kétmillió lakóház megrongálódott, és százezrek élnek hetek óta sátrakban, ideiglenes szálláshelyeken.

A pakisztáni kormány szerint viszont nincs ok aggodalomra, az országnak elegendő búzatartalékai vannak, amelyek a következő aratásig is kitartanak, illetve az állam gondoskodott még több búza importjáról.

Az OCHA hétfőn a Twitteren jelezte: partnereivel együtt növelni kezdték a Pakisztánnak nyújtott élelmiszersegélyek mennyiségét, és már 1,6 millió olyan embernek segítettek, akiket közvetlenül érintettek az áradások. Az ENSZ-hivatal arra figyelmeztetett, hogy egyre több megbetegedést okoznak a szennyezett víz okozta fertőző betegségek Szindh és Beludzsisztán tartományban.

A hónapok óta tartó természeti katasztrófa áldozatainak megsegítésére számos ország és ENSZ-szervezet küldött segélyt szállító repülőjáratokat Pakisztánba, de sok érintett panaszkodik arra, hogy semmiféle segítséget nem kapott, vagy csak túlságosan kevés támogatás jutott el hozzá.

Az OCHA szombati jelentésében rámutatott arra, hogy közegészségügyi válság kockázata áll fenn, mert rengeteg ember él egészségügyi szempontból nem megfelelő ideiglenes szállásokon, ahol alapvető szolgálatásokhoz sem jutnak hozzá. Mintegy 130 ezer várandós nőnek lenne szüksége például sürgősen terhesgondozásra. Már az árvizek előtt is Pakisztán volt az egyik olyan ország Ázsiában, ahol arányaiban a legtöbb szülő nő vesztette életét, és a mostani helyzetben ez várhatóan tovább romlik majd.

Az ország történetének legpusztítóbb áradáshullámával az alábbi cikkünkben foglalkoztunk bővebben:

Kapcsolódó
Pakisztán területének harmada víz alá került az ország történetének legpusztítóbb áradáshullámában
A világ ötödik legnépesebb országára a monszunszezon alatt sok helyen ötször annyi eső esett, mint szokott, ezért az Indus jelenleg inkább emlékeztet egy hatalmas tóra, mint egy folyóra.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik