Nagyvilág

Székletet öntöttek a százévesen elhunyt veterán emlékművére

Megrongálta Sir Tom Moore egyik emlékművét egy magánrepülőgépek ellen tüntető aktivista – írja a Metro. A korábbi orvostanhallgató, Maddie Budd szerint emberi ürülékből és vizeletből álló folyadékot öntött a brit hadsereg volt tisztjének hattoni szobrára. A gyomorforgató jelenetről az End UK Private Jets nevű csoport közösségi oldalain felvételek is megjelentek.

A „Captain Tom”, vagyis Tom százados néven ismert Moore a második világháborúban az ázsiai hadszíntéren szolgált. A férfi 2020-ban arra tett fogadalmat, hogy századik születésnapja előtt százszor körbesétálja házának kertjét. Ezzel párhuzamosan adománygyűjtésre buzdított, végül közel 33 millió fontot sikerült összegyűjteni az állami egészségügyi szolgálat, az NHS számára a koronavírus-járvány elleni küzdelem segítésére. A veteránt 2020 júliusában ütötték lovaggá, és tavaly februárban halt meg.

Giannis Alexopoulos / NurPhoto / NurPhoto via AFP Captain Tomról készült graffiti Manchesterben.

Budd akciója után azt mondta, az emberek úgy fogják ítélni, hogy tette tiszteletlenség volt Moore-ral és az NHS-szel szemben, amivel egyet is ért. „Ha hisszük, hogy az NHS fontos, ha hiszünk az egymásról való gondoskodásban, ha hisszük, hogy az NHS dolgozói létfontosságú munkát végeznek, akkor miért tereljük összeomlásba az egészségügyi rendszerünket, miért tereljük összeomlásba a civilizációnkat, miért nem veszi alapvetően senki sem komolyan az egész emberiség elleni népirtást?” – nyilatkozta.

Budd szerint akárhányszor felszáll egy magánrepülő az Egyesült Királyságban, egy vödör ürüléket és vért öntenek mindenre, amit Captain Tom képviselt.

Az End UK Private Jets egy kis csoport, amely elsősorban a magángépek kibocsátása ellen küzd. A Metro szerint a szervezetnek kevés követője van, és a közelmúltban hozhatták létre.

Az End UK Private Jets szóvivője a lapnak azt nyilatkozta, az NHS össze fog omlani, ha nem lesz élelmiszer, víz, vagy az ágyakban testek milliói hevernek majd. „Amit Maddie tett Captain Tom emlékművével, az tiszteletlenség, de amit tett, még csak meg sem közelíti annak a tiszteletlenséget, hogy hagyják megtörténni a klímaösszeomlást” – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik