Nagyvilág

Extraadót kap az osztrák benzin

S a dízel is.

Életbe lépett a szén-dioxid-adó Ausztriában: mától a kibocsátott károsanyagok után tonnánként 30 eurót szednek be.

Az adó összegét évente növelni fogják, arra sarkallva az úton közlekedőket, hogy alternatív, környezetkímélőbb közlekedési módokat használjanak.

Az új adó 8,6 eurócenttel (most épp 36 forint) emeli meg a benzin literenkénti árát, a dízel literéért pedig 9,9 eurócenttel (ez jelenlegi árfolyamon 42 forint) kell többet fizetni az osztrák benzinkutakon.

A bevétel az ország új, klímabónusz nevű támogatásának alapját bővíti. A kormány által nyár elején bemutatott, egyszeri, 250 eurós (105 600 forint) összegű támogatás, melyet a rohamos áremelkedések miatt vezettek be, minden Ausztriában élő embert megillet, aki legalább az év felében bejelentett lakóhellyel rendelkezett az országban; a bécsi kormány az adó hatályba lépését és energiaárak hirtelen növekedése miatt júliusról októberre tolta ki.

A szén-dioxid-adóból befolyt összeget jövő évtől azon emberek jutalmazására szánják majd, akik túlnyomórészt vagy kizárólag tömegközlekedéssel utaznak, ezáltal jelentősen csökkentve a károsanyag-kibocsátást.

A legutóbbi EU-s felmérés szerint a benzinért literenként 1,68 eurót (710 forint), míg a dízelért 1,92 eurót (811 forint) kellett fizetni a szén-dioxid-adó bevezetése előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik