Nagyvilág

Ian tombolása után 42 halott Floridában

Lokman Vural Elibol / AFP
Lokman Vural Elibol / AFP
A hurrrikán ismét elérte a partot.

Floridában péntek estig 42 halálos áldozatot találtak meg az Ian-hurrikán után a mentőegységek.

A hurrikán helyi idő szerint délután ismét elérte a szárazföldet Dél-Karolina partjainál, károkat és áradásokat okozott, de ereje meg sem közelítette a dél-nyugat-floridai pusztítást. Az Ian-hurrikán Dél-Karolinában óránként 70 mérföldes sebességgel ért partot, és folyamatosan veszít erejéből, ahogy észak felé halad.

A vihar szerdán éjjel 4-es erősségű hurrikánként óránként 155 mérföldes (240 kilométeres) széllökésekkel csapott le Florida dél-nyugati partvidékére, Fort Myers városának jó részét a földdel téve egyenlővé.

A péntek esti összesítés szerint a vihar nyomán több államban, összesen mintegy kétmillió háztartásban nem volt áram; Floridában 1,57 millió, Észak-Karolinában 263 ezer, Dél-Karolinában 165 ezer, és Virginia állam déli részén további 52 ezer háztartás maradt áram nélkül.

A mentés, a kárelhárítás és -felmérés Floridában folytatódott, Dél-Karolinában is megkezdődött a károk összegzése és a vihar nyomainak felszámolása.

Közben Florida kormányzója, Ron DeSantis felhívta a figyelmet, hogy Florida a jogrend állama és a jogrend közössége, és „még csak ne is gondoljon senki fosztogatásra”, és utalt rá, hogy Florida a „második alkotmány-kiegészítés állama”, vagyis területén érvényben van az Egyesült Államok alkotmányának önvédelem jogáról szóló kitétele.

Ian a szomszédos Kubát sem kímélte: megrongálódott az ország elektromosvezeték-rendszere, ami miatt szerda óta az ország nagy részén még mindig nincs áram.

Az áramszünet miatt Havannában több helyszínen is tiltakoztak a lakosok, akik már második este vonulnak az utcára „fényt akarunk!” rigmust skandálva.

A hurrikán a 11 milliós ország termőföldjein is pusztított, valamint házakat döntött össze, legkevesebb két ember halálát okozva.

Kuba kétségbeesésében az Egyesült Államokhoz fordult vészhelyzeti segélyért; a remélt pénzt egyebek mellett a kórházakra, vízszivattyús letesítményekre és higiéniai ellátásra költené.

Szakértők szerint komoly enyhülést hozhat a két ország közti feszült kapcsolatra, ha az USA megtámogatná Kubát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik