Nagyvilág

Lecsapott a hurrikán Kubára: sötétbe borult a szigetország

YAMIL LAGE / AFP
YAMIL LAGE / AFP

Kuba egésze áram nélkül maradt, miután az Ian névre keresztelt hurrikán végigsöpört a sziget nyugati részén

– jelentette be az ország kormánya.

Az országos elektromos rendszer összeomlása – amely 11 millió embert hagyott sötétben –, azután következett be, hogy a fővárostól, Havannától 100 km-re keletre, Matanzasban található Antonio Guiteras erőmű, az ország legnagyobb áramtermelője leállt. A kubai villamosenergia-ipari szövetség műszaki igazgatója elmondta, hogy egész éjjel dolgoztak az elektromos hálózat helyreállításán.

A hatóságok két ember halálát erősítették meg, országszerte épületek rongálódtak meg, továbbá ezreket kellett evakuálni Kuba Pinar del Rio tartományából, ahol a szivarokhoz használt dohány nagy részét is termesztik.

A hármas erősségű Ian hurrikán – amely akár 195 km/órás szélsebességre is képes –, most az Egyesül Államok partjai felé tart.

Floridában már most hatalmas a készültség. Ron DeSantis kormányzó közölte, hogy 2,5 millió ember evakuálását kezdték meg az államban, a rendőrség házról házra jár, és kéri az embereket, hogy hagyják el az otthonukat. Arra is figyelmeztetett, hogy nagy területen keletkezhetnek károk, függetlenül attól, hogy Ian hol ér partot. Felszólította az embereket, hogy készüljenek fel az áramkimaradásokra, és kerüljék el a vihar útját.

(Al Jazeera/BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik