Nagyvilág

Szijjártó Péter: Ha nincs a Török Áramlat vezeték, akkor most hatalmas nagy bajban lennénk

Egyre rosszabb a helyzet Európa energiaellátásának terén. Az Északi Áramlat egyet és kettőt ért incidensek, valamint az Ukrajnán keresztüli gáztranzit leállítása az eddigieknél is jóval bizonytalanabb és kiszolgáltatottabb helyzetbe hozzák Európát a földgázellátás terén. Ebben a helyzetben életbevágó, hogy Európa új források és szállítási útvonalak után nézzen, írta szerdán Facebook-oldalán Szijjártó Péter.

Mint fogalmazott, a világ földgáztartalékának több mint 10 százaléka Közép-Ázsiában van, Azerbajdzsán pedig kész megduplázni az Európába irányuló szállításait, így jobbkor nem is kerülhetett volna sor a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri találkozójára.

Magyarország az elmúlt időszakban nagyon sokat tett a diverzifikáció érdekében, és ezek az erőfeszítések most térülnek meg igazán. Ha engedtünk volna a nyomásgyakorlásnak, a szankciós fenyegetéseknek és nem építettük volna meg a Török Áramlat vezetéket, akkor most hatalmas nagy bajban lennénk

– írta.

Hozzátette, a Török Áramlat maradt mára egyedüli olyan vezetéknek, amely megszakítások és mindenfajta zavarok nélkül szállítja az orosz gázt Európa irányába.

Ezért mi az Ukrajnán keresztüli tranzit megszűnése esetén is tudjuk biztosítani hazánk földgázellátását, viszont az elmúlt időszak eseményei arra intik az útvonalon elhelyezkedő országokat, hogy hatványozottan figyeljenek a vezeték biztonságára

– zárta a bejegyzést.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik