A következő élő közvetítés része Lelőtte a katonai parancsnokot egy besorozott férfi Szibériában, Lukasenka kifejtette a véleményét a menekülő oroszokról Putyinnak

Kisebb lázadás tört ki Dagesztánban

Összecsaptak a rendőrökkel a részleges mozgósítás ellen tüntetők az oroszországi Dagesztánban vasárnap, számolt be róla a BBC.

Mahacskala városában több mint 100 embert vettek őrizetbe a hatóságok.

Ugyan már szombaton több nagyvárosban tüntettek a tartalékosok mozgósítása ellen Oroszországban, az ritkaságnak számít, hogy a főként muszlimok által lakott Dagesztánban az emberek erőszakkal lépjenek fel a rendőrökkel szemben.

Az egyenruhások figyelmeztető lövéseket is leadtak, de sokkolót és gumibotot is alkalmaztak a tüntetők visszaszorítása érdekében.

Mindeközben a helyi lakosok lezárták az Endirey faluja vezető utat annak érdekében, hogy a tisztviselők ne tudják elvinni a fiatal férfiakat onnan a háborúba.

Az ukrán kormány Twitter-oldalán megosztott felvételen az látszik, ahogy dagesztáni nők magyarázzák el a rendőröknek, mi a bajuk a mozgósítással.

Nem vagyunk vakok. Oroszország támadt meg Ukrajnát. Oroszország idegen földön van. Nemet mondunk a háborúra

– fogalmaztak.

Szergej Melikov, Dagesztán kormányzója nem sokkal később próbálta lehűteni a kedélyeket. Szerinte hibákat követtek el a mozgósítás során.

Korábban már elmondtam, de most megismétlem: a részleges mozgósítást azon kritériumok mellett kell megvalósítani, ahogy azt az elnök elrendelte

– írta a Telegram-csatornáján.

Dagesztánból már eddig is több ezer katona ment harcolni az ukrajnai háborúba, és sokkal nagyobb veszteségeket szenvedtek, mint bármely más orosz tartomány. Szeptember elejéig 301 dagesztáni katona halt meg a fegyveres összecsapásokban, ami tízszer annyi, mint amit a moszkvai egységektől jelentettek.

Vissza a közvetítéshez
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik