Nagyvilág

Ferenc pápa megszólította a fiatalokat

Riccardo Fabi / NurPhoto via Getty Images
Riccardo Fabi / NurPhoto via Getty Images

Ferenc pápa a névadó szentje, Assisi Szent Ferenc szülőföldjén tett rövid látogatásán a világ száz országából oda érkező ezer fiatalhoz intézett beszédet szombaton. A katolikus egyházfő az MTI szerint azt mondta az egybegyűlteknek, hogy

a mi nemzedékünk gazdag örökséget hagyott rátok, de nem tudtuk, hogy kell megőrizni bolygónk épségét, és nem tudjuk megőrizni a békét. Hálásak vagyunk Istennek, hogy itt vagytok. És nemcsak holnap lesztek itt, hanem már ma is itt vagytok.

Az egyházfő a hallgatóság előtt kifejtette, hogy szerinte olyan világgazdaságra van szükség, amely új szemmel tekint a környezetre és a Földre. Azt mondta, sok ember, vállalkozás és intézmény hajtotta már végre az ökológiai átállást, de tovább kell haladnunk ezen az úton, és többet kell tennünk.

A pápa a The Economy of Francesco (Ferenc gazdasága) elnevezésű, háromnapos találkozóra érkező fiatalokkal egy „szerződést” is aláírt, amelynek célja a béke gazdaságának megteremtése. Az szignózók elkötelezték magukat egy olyan gazdaság felépítése mellett, amely az ember, a családok és az élet szolgálatában áll, tiszteletben tart minden nőt, férfit, gyermeket, időst és mindenekelőtt a legsebezhetőbb, legkiszolgáltatottabb embereket.

A pápa, mielőtt visszatért a Vatikánba arról is beszélt, újra neki kell bátorodni annak, hogy felhagyjunk a fosszilis energiahordozók használatával, és fel kell gyorsítanunk a zéró vagy pozitív hatású energiaforrások elterjesztését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik