Élő Nagyvilág

Szijjártó kezet fogott Lavrovval, az ENSZ háborús bűnöket talált Ukrajnában

MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
MTI/EPA/Orosz külügyminisztérium sajtószolgálata
  • Az Oszkil-folyó túlpartján, Donyeckben nyomulnak előre az ukrán csapatok.

 

Az orosz-ukrán háború csütörtöki eseményeit itt olvashatják!

Kamaszokkal erősítenének az álnépszavazásokon az oroszok az ukránok szerint

Kényszerítik az oroszok által megszállt területeken élő ukránokat, hogy vegyenek részt az elfoglalt területek Oroszországhoz csatolásáról szóló „népszavazásokon” – közölték ukrán illetékesek.

Andrij Jusov, az ukrán hírszerzés tisztje a CNN-nek azt mondta:

Népszavazás mint olyan, nincs. Ez csak imitáció. A helyi lakosok tudomást sem vennének róla, de vannak, akik egyszerűen kénytelenek leszavazni.

Hozzátette, hogy a népszavazások tipikus résztvevőit buszokkal szállítják a Krímből szavazni.

Az Ukrán Állambiztonsági Szolgálat (SBU) közölte: olyan dokumentummásolatok kerültek a birtokukba, amelyek igazolják, hogy az úgynevezett Donyecki Népköztársaság tervei szerint 18 év alattiakat is leszavaztathatnak a „népszavazáson”.

Az SBU szerint: az álszavazásba a dokumentumok szerint a 13 és 17 év közötti helyi lakosokat vonnának be, így szélesítve a szavazói bázist.

A G7-tagállamok vezetői közben közölték, soha nem fogják elismerni az ukrajnai területek elcsatolásáról szóló „népszavazások” érvényességét.

(The Guardian)

Újabb falut foglaltak vissza az ukránok Donyeckben

Az ukrán fegyveres erők újabb település felszabadításáról számoltak be a donyecki régióban. Közlésük szerint javították a pozícióikat Bahmut város környékén is.

Olekszij Hromov, az ukrán fegyveres erők vezérkarának helyettes hadműveleti vezetője szerint a donyecki régióban található Jackivka község jelenleg újra ukrán kézen van.

A katonai vezető szerint délebbre, Bahmut környékén ugyan nehezebb, de „uralják a helyzetet”. Mint mondta, Oroszország továbbra is folytatja támadó akcióit, amelyek célja, hogy elűzzék az ukrán egységeket Bahmut közeléből és a keleti frontvonal más részeiről.

Finnország döntött: jelentősen korlátozzák az oroszok beutazását

A finn kormány bejelentette, hogy „jelentősen korlátozza az orosz állampolgárok beutazását”, miután Vlagyimir Putyin mozgósítási parancsa nyomán az ország keleti határa menekülő oroszokkal népesült be.

Finnország most korlátozza az új vízumok kiadását – áll a kormány közleményében. A lépést az ország „súlyosan megrendült nemzetközi pozíciójával” indokolták.

Sanna Marin finn miniszterelnök csütörtökön beszélt arról, hogy szerinte az orosz „idegenforgalmat és beutazást le kell állítani.” Ezen a napon megkétszereződött az országba belépő oroszok száma – írta az AFP a finn határőrség szóvivőjére hivatkozva.

Üzbég vallási vezetők szerint Oroszország mellett harcolni ellentétes az iszlám hitelveivel

Arra kérik az üzbegisztáni híveket muszlim vallási vezetőik, hogy ne csatlakozzanak Oroszország ukrajna elleni inváziójához. Egyúttal arra is figyelmeztették őket, hogy ez ellentétes lenne az iszlám hitelveivel.

Az üzbegisztáni muszlim vallási vezetők közölték: egyes „terrorszervezetek” tagjai a dzsihádra (eredeti jelentése szerint: az Isten útján tett erőfeszítés) hivatkozva próbálnak muszlimokat toborozni az ukrajnai háborúba. Közlésük szerint ez azonban megengedhetetlen.

Azt írják, ellentétes az iszlám elveivel, hogy egy muszlim katonai akcióban vegyen részt kivéve, ha azt a hazája védelmében teszi.

Üzbegisztán legfőbb vallási hatóságának nyilatkozata azt követően hangzott el, hogy Oroszország gyorsított állampolgársági eljárást ajánlott fel azoknak a külföldieknek, akik csatlakoznak az orosz hadsereghez.

Üzbegisztán államügyészei szintén figyelmeztették az állampolgárokat, hogy ne csatlakozzanak külföldi hadseregekhez, mondván, hogy a külföldön katonai konfliktusokban harcolókat az üzbég törvények szerint büntetőeljárás alá vonják.

A közösségi médiában a hónap elején terjesztett egyik videó szerint két üzbég fogságba esett az ukrán és orosz erők közötti harcokban. A fogvatartottak elmondták, hogy Moszkvában toborozták őket.

Üzbegisztán 1991 óta független a Szovjetuniótól, amelynek 1924 óta volt része. A közép-ázsiai ország lakosságának 2010-ben 88-92 százaléka vallotta magát főként szunnita muszlimnak, 6-9 százelékuk pedig az ortodox orosz egyházhoz tartozott.

(The Guardian)

Háborús bűncselekményeket talált az ENSZ vizsgálóbizottsága Ukrajnában

helyszínen gyűjtött bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Ukrajnában háborús bűncselekmények történtek – jelentette be pénteken az ENSZ által életre hívott független bizottság elnöke, a norvég Erik Mose.

A bizottság tagjai 27 helyszínt kerestek fel Ukrajnában Kijev, Csernyihiv, Harkiv és Szumi térségében, és több mint 150 áldozattal és szemtanúval beszéltek.

A vizsgálóbizottságot márciusban hozta létre az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa annak érdekében, hogy kivizsgálja a jogsértéseket.

Mose az Emberi Jogi Tanács előtti beszámolójában elmondta: az orosz hadsereg lakott területeket bombázott, civileket végzett ki és kínzott meg, nemi erőszakot követett el és rosszul bánt az ukrán lakossággal.

Lesújtott minket a felkeresett régiókban elkövetett kivégzések nagy száma

– tette hozzá a tisztségviselő.

Megjegyezte: a bizottság jelenleg ezek kivizsgálásával, illetve a további esetek dokumentálásával foglalkozik. Rámutatott: a holttesteken egyértelműen kivégzésre utaló jeleket találtak, úgy mint hátrakötött kar, lőtt seb a fejen vagy elvágott torok.

A felkeresett szemtanúk arról számoltak be, hogy orosz fogvatartóik rosszul bántak velük, egyes esetekben pedig meztelenre vetkőztették, és ütlegekkel, elektrosokkal vagy más módon kínozták őket. Néhányan azt állították, hogy elfogásuk után Oroszországba szállították őket, és hetekig ott ültek börtönben. Voltak, akik eltűntek az orosz fogságban – fűzte hozzá Mose.

Az ENSZ nyomozói nemi erőszakról is tudomást szereztek. Az orosz megszállók egyes esetekben arra kényszerítették a hozzátartozókat, hogy nézzék végig az aktust. Az áldozatok kora négytől nyolcvankét évig terjedt.

A bizottság olyan eseteket is dokumentált, amelyekben gyerekeket erőszakoltak és kínoztak meg és jogellenesen tartottak fogva

– mondta Mose.

Mose, aki norvég bíró, megjegyezte, hogy a háborúban a gyermekeket sem kímélték. Egyúttal elmondta, hogy tudomásukra jutott két eset, amikor az ukrán erők orosz katonákkal bántak rosszul. Aláhúzta: bár jóval kevesebb ilyen eset van, továbbra sem kerüli el a figyelmüket.

Eközben Michele Taylor amerikai nagykövet felhívta a nyomozók figyelmét, hogy több forrás szerint az oroszok 900 000-1 600 000 ukrán állampolgárt deportálhattak. Arra kérte őket, hogy ezeket az eseteket is vizsgálják ki.

Oroszország nem vett részt az Emberi Jogok Tanácsának ülésén. Moszkva következetesen tagadja, hogy az orosz hadsereg civileket támadna Ukrajnában.

A bizottság elnöke Erik Mose norvég bíró, aki 1999 és 2003 között a ruandai népirtás felelőseinek elszámoltatására létrehozott nemzetközi törvényszék alelnöke volt. Az Emberi Jogok Európai Bíróságán is dolgozott. Tagja még a bizottságnak Jasminka Dzumhur, Bosznia-Hercegovina emberi jogi ombudsmanja és a kolumbiai Pablo de Greiff, aki az ENSZ első különleges jelentéstevője volt a történelmi igazságtétel, jóvátétel és az atrocitások megismétlődését kizáró biztosítékok terén.

(MTI)

Szijjártó az EU kérése dacára tárgyalt Lavrovval

Szijjártó Péter egyedüli uniós külügyminiszterként tárgyalt Szergej Lavrovval New Yorkban. Ezzel a címmel számolt be a találkozóról az állami hírügynökség. Az Euronews írta meg, hogy azért csak ő egyeztetett az orosz külügyminiszterrel, mert órákkal korábban az Európai Enió kifejezetten arra kérte a tagállamokat, ne legyenek ilyen kétoldalú megbeszélések. Az Európai Bizottság szóvivője szerint az orosz agresszió fokozatos kiterjesztésének időszakában nincs értelme közvetlen kapcsolatnak Lavrovval New Yorkban ezen a héten.

Kapcsolódó
Szijjártó Péter az EU kifejezett kérése ellenére tárgyalt Szergej Lavrovval
Bár a tagállamok előzőleg megállapodtak abban, hogy a mostani helyzetben értelmetlen a kétoldalú megbeszélés, a külügyminiszter szerint a békéhez tárgyalásokra van szükség.

1,6 milliót is elérheti az Oroszországba deportált ukránok száma

Az orosz erők által erőszakkal elhurcoltak ukránok számát 900 ezer és 1,6 millió közé teszi az Michele Taylor amerikai ENSZ-nagykövet, aki sürgette az ENSZ-nél, hogy vizsgálják ki az erőszakos deportálásokat, eltűnéseket, amelyekre egyre több bizonyíték kerül elő.

Ukrajna és szövetségesei korábban is megvádolták Oroszországot, hogy szűrőtáborokban szállítják Ukrajnából az ukrán állampolgárokat, utána pedig erőszakkal elviszik Oroszország valamely távoli vidékére.

Így verekedtek össze a behívott orosz fiatalok

Még mielőtt buszra szálltak volna, összeverekedtek a mozgósított fiatalok Oroszországban. Részegen elkezdték egymást csépelni, ami jelzi, hogy nem lehet túl jó a csapatmorál. Az incidens a Japántól északra elhelyezkedő Kuril-szigeteken, Juzsno-Kirilszken történt, ami azt jelenti, hogy a hatalmas ország legtávolabbi csücskéből is viszik a frontra a hadkötelezetteket.

 

Elővették a régi szovjet tankokat az oroszok

Kis híján a Hadtörténeti Múzeumba való régi szovjet tankokat filmeztek le valahol Oroszországban, amelyek vasúti kocsikon álltak útra készen Ukrajna felé. A legalább hatvan éves tankok természetesen nincsenek ellátva a modern fegyverek elleni védelemmel. A tankok mellett veteránnak tűnő teherautók is visznek bevetésre a felvétel szerint.

Rengeteg orosz áll még a határon, Finnország véget vetne a turizmusnak

Továbbra is sok orosz állampolgár várakozik a finn határon belépésre várva, miután Vlagyimir Putyin orosz elnök szerdán részleges mozgósítást rendelt el az ukrajnai háború miatt, írja az MTI

A délkeleti határon változatlanul nagy a forgalom – tájékoztatott a finn határőrség pénteken.

Már csütörtökön is sokan hagyták el Oroszországot, az átkelni vágyók száma megduplázódott az előző heti adatokhoz képest.

A finn határőrség egyik szóvivője közölte: péntek reggel is sokan voltak úton, kevéssel talán még többen, mint csütörtökön. A legtöbbet a rendkívül forgalmas vaalimaai átkelőnél kellett várni, ahol mintegy 500 méteres kocsisor alakult ki. A második legnagyobb határátkelőnél, Nuijamaánál is a szokásosnál hosszabb ideig kellett várakozni.

Eközben Finnország beutazási korlátozásokat fontolgat. Sanna Marin kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy a kormány felmérte a Finnországon átutazó és az országba beutazó orosz állampolgárok jelentette kockázatokat, és mérlegeli a beengedettek számának drasztikus csökkentését.

Putyin 300 ezer tartalékos mozgósításáról szóló szerdai bejelentésére utalva a kormányfő elmondta: úgy véli, a hírek hallatán a helyzet felülvizsgálatot kíván.

A kormány szándékai nagyon világosak: véget kell vetni az orosz turizmusnak, ahogy a Finnországon áthaladó orosz tranzitnak is

– szögezte le.

Finnország egyike azon utolsó európai államoknak, melyeken keresztül az orosz állampolgárok még elhagyhatják országukat. Lengyelország a három balti állammal egyetemben hétfőn életbe léptette az orosz állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási korlátozást.

Putyin bejelentését követően gyorsan elkapkodták az egyirányú repülőjegyeket, mert sokan attól tartanak, hogy a katonakorú férfiak bizonyos csoportjait rövidesen nem engedik távozni az országból. A Moszkvából Isztambulba és Jerevánba induló járatokra szóló összes jegyet felvásárolták az interneten. Törökországba és Örményországba vízummentesen utazhatnak be az orosz állampolgárok.

"Ez száz százalékos mozgósítás"

Az oroszországi kisebbségek tagjai jóval nagyobb eséllyel kapnak behívóparancsot az ukrajnai háborúba, mint az orosz többségi nemzet tagjai. A Guardian riportjában arról számol be egy burjátföldi civilszervezet vezetője, hogy egy nap leforgása alatt több mint 3 ezer behívóról szereztek tudomást. – Ez nem részleges, hanem 100 százalékos mozgósítás – jelentette ki. A Twitteren felbukkanó videókon például látható olyan burjátföldi felvétel, amely szerint éjszaka viszik házhoz a behívóparancsot az illetékesek.

Timothy Snyder, világhírű történész szerint Vlagyimir Putyin orosz elnök a háborút kihasználja arra, hogy „javítson” Oroszország etnikai arányain, ezért elsősorban a nemzetiségeket, ázsiai származásúakat vittet a frontra. – Az eddig meghalt orosz katonák jó része ázsiai származású volt. A mostani mozgósítás is őket érinti hátrányosan, így újabb ázsiai származású oroszok fognak elesni a fronton. Ukrajnából viszont nőket és gyerekeket deportáltak, akiket szétszórtak Oroszország-szerte – írta Snyder. Így Oroszország „fehérebb lesz”, ami mindig is fontos volt Putyinnak a történész okfejtése szerint.

 

Rollerral menekült a mozgosítás elől

Egy orosz férfi vett egy rollert, hogy gyorsabban elmenekülhessen a sorozás elől. A videójában arról beszélt, hogy az orosz-grúz határon 8 kilométeres sor áll, 24-30 órát kell várni az autóval a mozgósítás elől menekülőknek. Aki azonban bringával vagy rollerrel megy, az egyből átjuthat a határon.

Elkezdődtek a „népszavazások” a megszállt területeken

Pénteken elkezdődtek a „népszavazások” az oroszok által megszállt területeken, amelyek megtartását mindössze három nappal ezelőtt jelentették be – számolt be a Reuters. Négy ukrán megye, Luhanszk, Donyeck, Zaporizzsja és Herszon orosz ellenőrzés alatt álló részein tartják a referendumot, ahol arra lehet szavazni, hogy csatlakozzon-e a megye Oroszországhoz. A négy megye közül egyedül Luhanszkot tartotta teljes egészében megszállása alatt Oroszország, de a múlt heti harkovi ukrán ellentámadás után az ukrán csapatok visszatértek Luhanszk területére, egy település elfoglalását jelentették be.

A népszavazás hiába tűnik teljesen komolytalannak (hiszen három nap alatt nem lehet megszervezni, háború zajlik, a lakosság többsége elmenekült, nem lehet ellenőrizni a folyamatokat stb.) és nem fogja elismerni azt a nemzetközi világ, a háború szempontjából fontos következménye lehet, mivel az oroszok ezután a saját területükként hivatkozhatnak ezekre az ukrán területekre, amelynek megvédésére akár atomcsapást is bevethetnek.

11 ezer fölött az Ukrajnából érkezők száma

Magyarország területére a csütörtöki napon az ukrán-magyar határszakaszon 5926 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 5427 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, vagyis összesen 11.353 jöttek át a háborútól sújtotta országból.

A beléptetettek közül a rendőrség 195 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes – írta közleményében az Országos Rendőr-főkapitányság.

Három települést visszafoglaltak az ukránok az Oszkil-folyó túlpartján

Stabilan megvetették a lábukat az ukrán erők az Oszkil-folyó keleti partján is, amely egyfajta természetes határként választotta el az ukrán és orosz csapatokat a nagy harkovi ukrán ellentámadás után. Az amerikai elemzőintézet, az Institutes for the Study of War adatai szerint Lozove, Rubtsi és Korovil Jar településeket is visszafoglalhatták az ukrán csapatok, amelyek Donyeck megyében találhatóak.

Olvasói sztorik