Élő Nagyvilág

Putyin bejelentése után villámgyorsan elkapkodták az egyirányú repülőjegyeket Oroszországban

SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / AFP
SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / AFP
  • Az összes repülőjegyet elkapkodták Oroszországból a részleges mozgósítás hírére.
  • Az északkeleti ukrán ellentámadás után beszédet mondott Vlagyimir Putyin: részleges mozgósítást jelentett be, behívják a tartalékosokat.
  • Előrehozhatják a donyecki, luhanszki, herszoni és zaporizzsjai népszavazásokat, melyeken az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról döntenek.
  • Antony Blinken az Egyesült Államok külügyminiszter kijelentette, hogy országa soha nem fogja elismerni az orosz igényeket Ukrajna elcsatolt részeire.
  • A világ számos további vezetője kijelentette, hogy nem ismeri el a népszavazást vagy újabb ukrán területek elcsatolását.
  • Keddi élő közvetítésünket itt olvashatják.

Iskolát és orvosi rendelőt épít Kijevben Magyarország

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ közgyűlésen jelentette be, hogy Magyarország kész egy lebombázott iskola és egy orvosi rendelő teljes körű újjáépítésére Kijev régiójában.

Kapcsolódó
Szijjártó Péter: Magyarország újjáépít egy lebombázott iskolát és egy orvosi rendelőt Kijevben
A külügyi tárca vezetője szerint az ukrajnai menekültek befogadása volt a magyar történelem legnagyobb humanitárius akciója.

Miközben Putyin részleges mozgósítást rendelt el, az orosz alsóház szigorította a katonai szolgálat megtagadásának büntetését

Az Állami Duma kedden a katonai szolgálatról szóló törvény módosítására tett javaslatot, amely szigorítaná a katonai szolgálat megszegésének – például a dezertálásnak és a szolgálat alól való kibújásnak – a büntetését – közölte a TASZSZ állami hírügynökség.

A törvényjavaslat értelmében 15 évig terjedő börtönbüntetés szabható ki a katonai szolgálat megtagadásáért.

Az Állami Duma képviselői és szenátorai az Orosz Föderáció Büntető Törvénykönyvének módosítását is előkészítették, és javaslatuk értelmében akár öt évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható lesz a fegyverek és katonai felszerelések háborús időszakban történő megsemmisítése vagy gondatlan megrongálása – adta hírül a RIA Novosztyi állami hírügynökség.

Az Állami Duma képviselői bevezették a „mozgósítás”, a „hadiállapot”, a „háborús időszak” és a „fegyveres konfliktus” fogalmakat az orosz büntető törvénykönyvbe, amelyek ezentúl súlyosbító tényezőnek minősülnek majd a büntetőjogi ítélethozatal során.

(CNN)

Kiket vetnek most be az oroszok?

Részleges mozgósítást rendelt el szerdán Oroszországban Vlagyimir Putyin. Az orosz elnök által aláírt, a Kreml honlapján közzétett, szerdától hatályos rendelet értelmében a hadkötelezettség alá csak a tartalékban lévő állampolgárokat vonják be. Ez Szergej Sojgu védelmi miniszter szerint nagyjából 300 ezer embert jelent. Ők az ukrajnai háború tapasztalatainak figyelembevételével további kiképzésben részesülnek, és a „különleges hadműveletben” részt vevő szerződéses katonákkal azonos javadalmazásban részesülnek.

A bevonulás alóli felmentés

  • az életkor,
  • az egészségi állapot
  • és a szabadságvesztésről szóló bírósági ítélet miatt lehetséges.

A régiók vezetői utasítást kaptak, hogy a mozgósítás során biztosítsák a sorozást. Az egyes régiókra vonatkozó sorkötelezettség időzítését és mértékét a védelmi minisztérium határozza meg.

(MTI)

Orosz védelmi miniszer: 300 ezer tartalékost fognak behívni

Putyin beszéde után az orosz védelmi miniszterrel, Szergej Sojguval készült, előre felvett interjút sugároz az orosz állami tévé.

A miniszter megerősíti, hogy

a részleges mozgósításban azok vesznek részt, akik katonai tapasztalattal rendelkeznek, majd hozzáteszi, hogy szerinte körülbelül 300 ezer embert fognak behívni.(BBC)

Scholz: Putyin nemcsak Ukrajnát teszi tönkre, hanem saját országát is

Olaf Scholz német kancellár égbekiáltó imperializmussal vádolta meg Oroszországot kedden az ENSZ-közgyűlés 77. ülésszakán tartott beszédében, és további katonai támogatást ígért Ukrajnának.

Putyin csak akkor fogja feladni háborúját és birodalmi ambícióit, ha rájön, hogy nem győzhet

– mondta Scholz, hozzátéve, hogy nemcsak Ukrajnát teszi tönkre, hanem saját országát is. Szerinte Oroszország ukrajnai fellépése nem csak Európa, hanem a globális rend és a világbéke számára is katasztrófa. Ezért volt olyan fontos, hogy 141 állam egyértelműen elítélte az orosz inváziót az ENSZ márciusi szavazásán.

Az Egyesült Államok kijevi nagykövete szerint Putyin mozgósítása a kudarc jele

Az Egyesült Államok kijevi nagykövete a kudarc jeleként értékelte Vlagyimir Putyin orosz elnök szerda reggeli bejelentését, és ígéretet tett arra, hogy az Egyesült Államok továbbra is támogatni fogja az ukrán ellenállást az orosz agresszióval szemben.

A látszat-népszavazás és a mozgósítás a gyengeség, az orosz kudarc jele

– tweetelte Bridget A. Brink amerikai nagykövet, alig néhány perccel azután, hogy megkezdődött az orosz vezető beszédének közvetítése.

Az Egyesült Államok soha nem fogja elismerni Oroszország igényét az állítólagosan elcsatolt ukrán területekre, és továbbra is Ukrajna mellett fogunk állni, amíg csak szükséges

– tette hozzá Brink.

(CNN)

Meghosszabbítják a katonák szerződését

A részleges mozgósítás részeként máris rendeletbe foglalták az orosz katonák szerződésének határozatlan idejű meghosszabbítását. Mostantól kizárólag a katonák elbocsátása esetén engedélyezett a hadseregből való távozás.

Olga MALTSEVA / AFP „Oroszországot szolgálni igazi munka” – áll a a szerződéses katonai szolgálatot népszerűsítő szentpétervári óriásplakáton. A felvétel 2022. szeptember 20-án, egy nappal Vlagyimir Putyin mozgósításról szóló bejelentése előtt készült.

Putyin döntött: behívják a tartalékosokat

Vlagyimir Putyin szerda reggel tartotta meg az eredetileg kedd estére tervezett tévébeszédét az orosz néphez, amely az első ilyen beszéde azóta, hogy februárban bejelentette a „különleges katonai hadművelet” elindítását Ukrajna ellen. Beszédében kijelentette: a fegyveres erők részleges mozgósítását rendeli el Oroszországban. Elmondta, hogy a hadsereg több mint 1000 kilométeres frontvonalon száll szembe a nyugati hatalmakkal Ukrajnában, ezért behívják a tartalékos katonákat.

A Nyugat agresszív oroszellenes politikájában minden határt átlépett

– mondta az orosz elnök, majd azzal vádolta meg a nyugati hatalmakat, hogy Oroszország elpusztítását tervezi, és nukleáris zsarolást alkalmaz.

Putyin kijelentette, hogy minden rendelkezésükre álló eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy azok, akik nukleáris zsarolással próbálkoznak Oroszországgal szemben, megtapasztalják, ellenük is fordítható a kocka.

Nem blöffölök

– tette hozzá.

Putyin azt is közölte, hogy Oroszország teljes mértékben támogatni fogja a hétvégére meghirdetett népszavazásokat Luhanszkban, Donyeckben, Herszonban és Zaporizzsjában az Orosz Föderációhoz való csatlakozásról, továbbá azzal vádolta a Nyugatot, hogy 2014-ben háborút indított Oroszország ellen Ukrajnában.

(Guardian)

Olvasói sztorik