Belföld

Szijjártó Péter: Magyarország újjáépít egy lebombázott iskolát és egy orvosi rendelőt Kijevben

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Magyarország történelme legnagyobb humanitárius akcióját hajtja végre, amelynek keretében másfél millió menekültet fogadott Ukrajnából, illetve egyebek mellett készen áll egy iskola és egy orvosi rendelő újjáépítésére Kijev régiójában

–  jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán New Yorkban.

A tárca MTI-hez eljutatott közleménye szerint a külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ idei közgyűlésének keretében tartott, Ukrajna újjáépítéséről szóló donorkonferencián aláhúzta, hogy eddig másfél millió menekült érkezett Magyarországra, és a hatóságok a maradni kívánó szülőknek munkát, gyermekeiknek oktatást és egészségügyi ellátást biztosítanak.

Hozzátette, hogy szeptember elején több mint négyezer ukrán gyerek kezdte meg az óvodát vagy az iskolát Magyarországon, mintegy 1250 intézményben, és az illetékesek mindent megtesznek a nyelvi akadályok leküzdése érdekében.

A kormány emellett ezer ösztöndíjas helyet kínált fel menekült hallgatók számára a magyarországi felsőoktatási intézményekben és vállalta 130 gyerek speciális orvosi ellátását.

A tárcavezető közölte, hogy

Magyarország kész egy lebombázott iskola és egy orvosi rendelő teljes körű újjáépítésére Kijev régiójában.

Tájékoztatása szerint utóbbi ráadásul egy multifunkcionális épületben található, amely a helyi önkormányzatnak és postának is otthont ad.

Szijjártó kiemelte, hogy Magyarországot közvetlenül is érintik a szomszédjában zajló háború negatív hatásai, így országa kiemelten érdekelt a mihamarabbi békemegállapodás létrejöttében. Rámutatott, hogy az ENSZ közgyűlésénél aligha képzelhető el megfelelőbb és szélesebb platform a békefolyamat előmozdításáról szóló tárgyalásokra, ezért a kormány az üléssorozat eredményességét is annak alapján fogja megítélni, hogy az közelebb vitt-e a béketeremtéshez Ukrajnában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik