Élő Nagyvilág

Több száz holttestet találtak Izjumnál, rálőttek a pápa különmegbízottjára Ukrajnában

Oleg Petraszjuk / MTI / EPA
Oleg Petraszjuk / MTI / EPA

ENSZ-főtitkár: Az orosz-ukrán békemegállapodás esélye jelenleg minimális

Oroszország ukrajnai inváziójáról és a háború által súlyosbított globális élelmiszerválságról értekeznek a világ vezetői a jövő héten New Yorkban.

„Naivitás lenne azt gondolni, hogy közel vagyunk egy békemegállapodáshoz” – mondta António Guterres ENSZ-főtitkár a kedden kezdődő ENSZ-közgyűlést megelőzően.

A békemegállapodás esélye jelen pillanatban minimális

– tette hozzá.

(Al Jazeera)

Biden Putyinnak: Ne tegye! Ne tegye, ne tegye!

Joe Biden amerikai elnök a CBS-nek adott interjújában arra szólította fel Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy az ukrajnai kudarcok után se alkalmazzon taktikai nukleáris vagy vegyi fegyvereket.

Ne tegye! Ne tegye, ne tegye! Ez olyan módon változtatná meg a háború arculatát, mint semmi más a második világháború óta

– válaszolta Biden a a 60 Minutes című hírműsorban arra a kérdésre, hogy mit mondana Putyinnak, ha ilyen fegyverek bevetését fontolgatná.

Az ukrán hadsereg a múlt héten villámgyorsan visszaverte az orosz erőket az ország északkeleti részén, ami nyomás alá helyezte Putyint a hazai közvélemény előtt, hogy mihamarabb visszaszerezze a kezdeményezést Ukrajnában.

Putyin arra figyelmeztetett, hogy Moszkva erőteljes választ adhat, ha csapatai további nyomás alá kerülnek, miután újból felélénkültek azok a félelmek, hogy az oroszok nem hagyományos módszerekhez folyamodnak, és például kisebb nukleáris vagy vegyi fegyverek bevetése mellett döntenek.

Biden szerint ebben az esetben az amerikai válaszlépés következetes lenne, azonban erről ennél bővebben nem kívánt nyilatkozni.

(Al Jazeera)

A volt román külügyminiszter szerint Ukrajna területekkel tartozik Magyarországnak

Ukrajnának többek között Magyarországnak és Romániának is területeket kellene átengednie, mert természetellenes határok veszik körül

–  mondta Andrei Marga Románia egykori oktatási és külügyminisztere a gyulafehérvári könyvvásáron, A demokrácia sorsa című új kötetének bemutatóján.

A 76 éves Herder-díjas filozófus szerint Ukrajnának Magyarországnak Kárpátalját, Lengyelországnak Galíciát, Romániának Bukovinát, Oroszországnak pedig Donbasszt és a Krímet kellene átengednie.

Hozzáteszi: sosem lesz béke, ha az Egyesült Államoknak Oroszországnak, Németországnak, Ukrajnának és Kínának nem sikerül valamilyen megállapodásra jutni a mostani konfliktus kapcsán.

(Főtér)

Kórházat bombáztak az oroszok, négy orvos meghalt

Négy orvos meghalt, két beteg megsérült, miután az orosz erők rálőttek egy pszichiátriai kórházra egy Harkivi régióban található településen, közölte a régió kormányzója. Mint mondta: az oroszok az evakuálás közben kezdték meg az egészségügyi intézmény bombázását. (Guardian)

Zelenszkij a nácikhoz hasonlította az orosz csapatokat

Az előrenyomuló ukrán erők legalább 10 helyen találtak kínzásra utaló nyomokat a kelet-ukrajnai harkivi régióban az ukrán elnök szerint, aki szombat esti beszédében a nácikhoz hasonlította az orosz csapatokat, írja az MTI. Volodimir Zelenszkij leszögezte: ki fogják deríteni, kik a felelősök az atrocitásokért.

A héten közzétett ukrán beszámolók szerint több száz holttestet fedeztek fel a kelet-ukrajnai Izjum közelében, ahonnan az országot támadó orosz erők kivonultak. Dmitro Lubinec ukrán ombudsman szerint feltehetően több mint ezer állampolgárt kínoztak meg és öltek meg Harkiv megye felszabadított területein.

Mindeközben a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) arról tájékoztatott, hogy sikerült helyreállítani az orosz irányítás alatt álló zaporizzsjai atomerőmű négy áramvezetékének egyikét.

Ezzel az Európa legnagyobb – és március óta orosz rányítás alatt álló – atomerőműjének számító létesítményt ismét összekapcsolták az ukrán hálózattal. Jóllehet a háborús övezetben lévő erőmű hat reaktorát korábban leállították, továbbra is áramra van szüksége ahhoz, hogy a fűtőanyagot hűtse, elkerülve ezzel a leolvadást.

Vasárnap adásba kerül Joe Biden amerikai elnök a CBS amerikai hírcsatornának adott interjúja. A CBS által közzétett előzetes felvételen Biden felszólította orosz hivatali partnerét, Vlagyimir Putyint, tartózkodjon bármilyen taktikai nukleáris vagy vegyi fegyver bevetésétől.

Fokozták az oroszok a civil célpontok elleni támadásokat

A legutóbbi brit hírszerzési jelentés szerint Oroszország úgy reagált az utóbbi időszak kudarcaira, hogy fokozta a civil infrastruktúra elleni rakétatámadásait, annak ellenére, hogy annak nincs katonai hatása.(Guardian)

Szombaton is közel 15 ezren érkeztek Ukrajnából

Szombaton 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6931 fő lépett be Magyarország területére. A román-magyar határszakaszon belépők közül 7949 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett, közölte a rendőrség.

A beléptetettek közül a rendőrség 277 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 17-én 155 ember, köztük 50 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Rálőttek a pápa különmegbízottjára Ukrajnában

Rálőttek szombaton Ukrajnában Konrad Krajewski bíboros pápai főalamizsnásra, az egyházfő különmegbízottjára, aki humanitárius segítséget szállított Ferenc pápa nevében a dél-ukrajnai Zaporizzsja környékére, jelentette a Vatican News hírportál.

Amint a küldöttség befejezte a szállítmány szétosztását a helyieknek, könnyűfegyverekből Krajewski bíborosra és a környezetére lőttek.

A lengyel bíboros sértetlenül került ki az incidensből és folytatta a munkáját. A pápai küldött most negyedszer jár Ukrajnában az orosz invázió február 24-i kezdete óta.

Krajewski először Odesszába utazott, onnan Zaporizzsjába. Missziójának következő állomása a kelet-ukrajnai Harkiv, írja az MTI.

Több száz holttestet találtak Izjum közelében

Háborús bűnöket vizsgáló nemzetközi különbíróság létrehozását szorgalmazta szombaton az Európai Unió jelenleg soros cseh elnöksége, miután ukrán beszámolók szerint több száz holttestet fedeztek fel a kelet-ukrajnai Izjum közelében, ahonnan az országot támadó orosz erők kivonultak, írja az MTI.

Ilyen támadások a polgári lakosság ellen elképzelhetetlenek és visszataszítók a XXI. században

– írta a Twitter közösségi oldalon Jan Lipavsky cseh külügyminiszter, akinek az országa látja el jelenleg az EU Tanácsának soros elnöki tisztségét.

Nem mehetünk el szó nélkül a történtek mellett. Minden háborús bűnös megbüntetését akarjuk

– fogalmazott. a cseh külügyminiszter. „Különleges nemzetközi bíróság gyors megalakítását szorgalmazom”, tette hozzá.

Az ukrán hatóságok kedden jelentették be, hogy 450 polgári személy holttestére találtak rá tömegsírokban egy erdőben Izjum közelében, a maradványokon erőszakos halál és kínzás nyomai látszottak.
Több holttestet hátrakötött kézzel, egyet a nyakán kötéllel temettek el. Ezeket az emberek minden bizonnyal megkínozták és kivégezték, írta Telegramon Oleh Szinyehubov, Harkiv megye állami közigazgatási hivatalának a vezetője.

Dmitro Lubinec ukrán ombudsman szerint feltehetően több mint ezer állampolgárt kínoztak meg és öltek meg Harkiv megye felszabadított területein.

Olvasói sztorik