Nagyvilág

Már 81 halottja van a tádzsik-kirgiz határ menti harcoknak

VYACHESLAV OSELEDKO / AFP
VYACHESLAV OSELEDKO / AFP

Tádzsikisztán közölte, hogy 35 állampolgára halt meg a Kirgizisztánnal folytatott legutóbbi határ menti összecsapásokban, amivel a halálos áldozatok száma összesen legalább 81-re emelkedett. A tádzsik külügyminisztérium a Facebook-oldalán közölte, hogy az áldozatok közt civilek, nők és gyerekek is vannak.

Eközben a kirgiz oldalon 46-ra emelkedett a halálos áldozatok száma. A közép-ázsiai ország közölte, hogy közel 136 ezer lakost evakuáltak a Tádzsikisztánhoz közeli falvakból.

Vlagyimir Putyin orosz elnök vasárnap felszólította a feleket, hogy ne eszkalálják tovább a helyzetet.

A közép-ázsiai országok vezetőivel folytatott telefonbeszélgetése során

Putyin arra biztatta a feleket, hogy tegyenek lépéseket a helyzet mielőbbi megoldására, kizárólag békés, politikai és diplomáciai eszközökkel. A kirgiz-tádzsik határon pénteken újultak ki a harcok, annak ellenére, hogy a két ország biztonsági főnökei tűzszünetben állapodtak meg. A felek egymást okolják a fegyvernyugvás megsértésével.

A szombati újabb összecsapások után az éjszaka a kirgiz hatóságok szerint csendesen, incidensek nélkül telt el.

Vasárnap délután a kirgiz hatóságok közleményt adtak ki, amely szerint „a határon a helyzet továbbra is nyugodt, és a stabilizálódás irányába mutat” .

A két egykori szovjet tagköztársaság határán gyakoriak ugyan az összecsapások, de rendszerint enyhe lefolyásúak, azonban tavaly már épphogy a háború szélére sodródtak.

2021-ben a két ország határán a vízjogok és a Tádzsikisztán által felállított megfigyelőkamerák miatt kitört összecsapásokban legkevesebb ötvenöt ember halt meg.

Szakértők szerint a közép-ázsiai határvillongások a szovjet időszak öröksége, amikor Moszkva a régiós határokat úgy húzta meg, hogy ne essenek egybe az etnikumok határaival.

(Al Jazeera)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik