Nagyvilág

II. Erzsébet egy mindent elsöprő szerelem miatt lett királynő

Fox Photos / Getty Images
Fox Photos / Getty Images
A királynő élete nemcsak hosszú, de tartalmas is volt – összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat.

A Buckingham-palota sajtócsapata szeptember 8-án a délutáni órákban közölte a hírt, miszerint aggasztó II. Erzsébet királynő egészségi állapota, ezért orvosi felügyelet alá került balmorali nyári rezidenciáján. A kialakult helyzetről a brit uralkodó a közvetlen hozzátartozóit, így örökösét, Károly herceget is értesítették. A 96 éves királynő hét évtizednyi uralkodás után csütörtök délután hunyt el.

II. Erzsébet királynő, eredeti nevén Elizabeth Alexandra Mary Windsor 1926. április 21-én született Mayfairben. Édesanyja Bowes-Lyon Erzsébet brit királyné, édesapja pedig a későbbi VI. György brit király, akkori yorki herceg.

Erzsébetnek egyetlen testvére volt, Margit snowdoni grófné, aki 2002-ben hunyt el. Kettejükről film is készült – a Hercegnők éjszakája a II. világháború megnyerését követő éjszakát mutatja be. Férjével, harmad-unokatestvérével, Fülöp edinburgh-i herceggel 1947-ben házasodott össze. A herceg 2021 áprilisában hunyt el, 73 évig voltak házasok. Bár gyerekei közül a legtöbbet a trónörökös Károly walesi hercegről lehetett hallani, neki is van három testvére: Anna hercegnő, András yorki herceg és Eduárd wessexi gróf.

A királynőnek a különböző országokban más megszólítása van, azonban az 1953-as királyi címekről szóló törvény értelmében Angliában ő volt

II. Erzsébet, Isten kegyelméből Nagy Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának más birodalmainak és területeinek királynője, a Nemzetközösség feje, a hit védelmezője.

2015. szeptember 9-én rekordot döntött, ugyanis felülmúlta ükanyját, Viktória királynőt, és Nagy-Britannia leghosszabb ideig regnáló uralkodója lett. Jól mutatja, mennyire hosszú ez az idő, hogy minapi beiktatásával Liz Truss a tizenötödik miniszterelnök az Egyesült Királyságban, aki Erzsébet 70 évig tartó uralkodása alatt vezette az országot.

Egy amerikai elvált nő miatt lett királynő belőle

1936-ban meghalt nagyapja, V. György, aki után Erzsébet édesapjának bátyja került a trónra, ám ő nem sokkal később lemondott a koronáról öccse, Albert, Erzsébet édesapjának javára, miután az anglikán egyház nem járult hozzá, hogy feleségül vegye szerelmét, egy elvált amerikai nőt.

Bár a második világháború alatt London volt a bombatámadások egyik fő célpontja, és emiatt felmerült, hogy a hercegnőket Kanadába vigyék, végül maradtak. Erzsébet királyné kijelentette,

a gyerekek nem mennek sehová nélkülem, én nem megyek el a király nélkül. A király pedig soha nem megy el.

Első karácsonyi beszédét Erzsébet 1952-ben mondta a rádióban, ami később hagyománnyá is vált. Az ő nevéhez kötődik a monarchia megújítása, aminek szerves része volt, hogy az embereket közelebb hozták a királyi családhoz. Külföldi látogatásai alkalmával például bevezette a városi sétát, hogy helyiekkel találkozhasson, 1969-ben pedig elkészült az első tévéfilm, ami a palota életét mutatta be.

A királynő 1993-ban Magyarországon is járt.

A szomorú ‘90-es évek

1992. november 20-án tűz ütött ki a windsori kastélyban, a restaurálásokat pedig abból fizették, hogy a Buckingham-palota egyes szobáit megnyitották a nyilvánosság előtt. 1997. augusztus 31-én autóbalesetben meghalt Diana walesi hercegné, aki bár egy évvel korábban elvált Károly hercegtől, a királynő mégis beszédet intézett a nemzethez, amiben elismerte a hercegné munkáját.

BERLIN, GERMANY - JUNE 24: Queen Elizabeth II arrives for the state banquet in her honour at Schloss Bellevue palace on the second of the royal couple's four-day visit to Germany on June 24, 2015 in Berlin, Germany. The Queen and Prince Philip are scheduled to visit Berlin, Frankfurt and the concentration camp memorial at Bergen-Belsen during their trip, which is their first to Germany since 2004. (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Fotó: Europress / Getty Images

A halálesetekből a 2000-es évek elején is kijutott: húga, Margit hercegnő 2002. február 9-én, édesanyja, Erzsébet anyakirályné március 30-án halt meg, 101 évesen.

Ő az első olyan vezető, aki két különböző országban két olimpiát (1976-ban Montrealban, 2012-ben Londonban) nyitott meg.

II. Erzsébet híres a corgiszeretetéről: az első ilyen kutyát 1947-ben kapta, azóta több mint 30 corgija volt.

A brit Vogue áprilisi címlapján egy 1957-ben készült fotóval emlékeztek meg uralkodásának hetvenedik évfordulójáról.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

 

British Vogue (@britishvogue) által megosztott bejegyzés

A királynő egészsége 2022-ben indult látványos romlásnak. Egyre kevesebb nyilvános szereplést vállalt, több, addig hagyománynak számító eseményt is kihagyott, vagy az örökösei helyettesítették ezeken: májusban például Károly herceg tartotta meg helyette a trónbeszédet, júniusban pedig kihagyta a tiszteletére rendezett platinajubileumi misét, majd az epsomi derbit is.

Júliusban több mint egy évtized után módosították a királynő munkaköri leírását: a dokumentumból kikerült azon kötelezettségek és feladatkörök felsorolása, melyeket személyesen az uralkodónak kell ellátnia.

Ősszel egy 114 éves hagyománnyal is szakított. Az egészsége miatt ezúttal nem Londonban, hanem a balmorali kastélyban nevezte ki az új brit kormányfőt, Liz Trusst szeptember 6-án.

Meghalt a királynő, éljen a király!

II. Erzsébet királynő halálával Károly lett a király. Az utódlási sorrend így néz ki:

  1. Vilmos herceg, Károly herceg legidősebb fia
  2. György herceg, Vilmos herceg idősebb fia
  3. Sarolta hercegnő, Vilmos lánya
  4. Lajos herceg, Vilmos herceg fiatalabb fia
  5. Harry herceg, Károly herceg fia
  6. Archie Mountbatten-Windsor, Harry herceg fia
  7. Lilibet Mountbatten-Windsor, Harry herceg lánya
  8. András yorki herceg, II. Erzsébet második fia
  9. Beatrix brit királyi hercegnő, András yorki herceg legidősebb lánya
  10. Sienna Mapelli Mozzi, Beatrix brit királyi hercegnő lánya

Ha valaki szeretne tisztább képet kapni arról, hogyan teltek II. Erzsébet uralkodásának korai évei, ajánljuk a Korona című sorozatot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik