Nagyvilág

Horribilis összegbe kerül a meggyilkolt japán exkormányfő állami temetése

Az eredetileg tervezett 249 millió jen helyett a japán kormány 1,6 milliárd jent (5,7 milliárd forint) fordít Abe Sindzó temetésére. A korábbi kormányfővel július elején végzett egy merénylő egy nyilvános eseményen.

Az MTI szerint Matszuno Hirokadzu, a japán kormány főtitkára azt mondta, hogy a korábbiakhoz képest további 1,4 milliárd jent különítenek el az állami temetésre. A költségeket részletezve elmondta, hogy 800 millió jenbe kerül az esemény biztosítása, 600 millióba pedig a külföldi vendégek fogadása.

Az ellenzék már korábban is bírálta a kormányt, amiért állami temetésben részesíti a volt miniszterelnököt, arra hivatkozva, hogy ezt nem írja elő törvény, és a rendezvény egészen biztosan több kerül majd az előzetesen meghirdetettnél. Az temetést a tervek szerint szeptember 27-én tartják. Abe Sindzó privát gyászszertartását már pár nappal a halála után megtartották.

Abe Sindzó volt Japán leghosszabb ideig hivatalban lévő miniszterelnöke. Meggyilkolása megdöbbentette az országot, ahol viszonylag alacsonyak a bűnözési mutatók és nagyon szigorúak a fegyvertartási szabályok. Merénylője fémből, fából, szigszalagból barkácsolta gyilkos fegyverét.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik