A következő élő közvetítés része Zaporizzsjai atomerőmű: lekapcsolódott az utolsó vezeték is az ukrán hálózatról

Kezd kifogyni a fegyverekből az EU

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Vészesen fogynak az Európai Unió fegyverkészletei, miközben a tagországok továbbra is munícióval látják el Ukrajnát, figyelmeztetett a blokk külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Josep Borrell egy uniós vitában hívta fel a törvényhozók figyelmét arra, hogy összhangba kellene hozni a hadipari kiadásokat.

Nem mondanám, hogy a legtöbb tagállam fegyverkészlete kimerült volna, de nagy arányban megfogyatkoztak, mert rengeteg adunk belőle az ukránoknak.

A legtöbb tagállam katonai készletei, nem mondanám, kimerültek, de nagy arányban kimerültek, mert rengeteg kapacitást adtunk az ukránoknak. Ezeket újra kell tölteni. A legjobb, ha ezt együtt csináljuk. Olcsóbb is lesz

– fogalmazott.

Szerinte ha a tagországok az eddigiekhez hasonlóan növelik a hadipari kiadásaikat, akkor annak az eredménye pénzszórás lesz.

Elismerte, az EU-nak egy évvel ezelőtt el kellett volna kezdenie segítenie az ukrán hadseregnek, még hónapokkal az orosz invázió kezdete előtt, ahogy azt többen is követelték. Mint mondta, most jobb helyzetben lenne az unió, ha azt a lehetőséget nem szalasztják el.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik