Élő Nagyvilág

Zelenszkij haditanácsot hívott össze, a Kreml szerint Európa hibás az energiaválságért

MTI/AP/Konsztantin Liberov
MTI/AP/Konsztantin Liberov
  • Az ukránok szerint 49 500 orosz katona vesztette életét a háború kezdete óta.
  • A brit védelmi minisztérium szerint „erkölcsi és fegyelmi problémák” sújtják az orosz csapatokat.
  • Denys Shmygal ukrán miniszterelnök vasárnap Németországba látogat.
  • Az ukrán Jevgenyij Maloletka nyerte a fotóriporterek egyik legrangosabb díját Mariupol orosz ostromáról készített fotóiért.
  • 20 ezer ukrán menekült érkezett Magyarországra szombaton.
  • A háború előző napi híreit itt olvashatja.

Zelenszkij ismét haditanácsot hívott össze

Volodimir Zelenszkij ukrán államfő elnökletével vasárnap ismét haditanácsot tartottak Kijevben, a héten immár harmadik alkalommal – számolt be az Ukrajinszka Pravda hírportál az elnöki honlapon közölt tájékoztatásra hivatkozva.

“A háborúban nincs szabadnap, folyamatosan tartjuk a kapcsolatot a fronton lévőkkel. Nem megyek bele a részletekbe, de az ukrán zászlók visszatérnek oda, ahol lenniük kell. A mi földünkön nincs helyük a betolakodóknak” – fogalmazott Zelenszkij az értekezlet után kiadott közleményben.

Az ülésen mások mellett részt vett Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára, Olekszij Reznyikov védelmi miniszter, Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnoka, Szerhij Saptala vezérkari főnök, Jurij Lebigy, a nemzeti gárda parancsnoka és Denisz Monasztirszkij belügyminiszter. Videoösszeköttetés útján bekapcsolódott Kirilo Budanov, a katonai hírszerzés vezetője, Olekszandr Szirszkij, a szárazföldi erők parancsnoka, Andrij Kovalcsuk, a déli műveleti parancsnokság, valamint Szerhij Litvinov, a nyugati műveleti parancsnokság vezetője.

A találkozón a főparancsnok, a hadműveleti területek parancsnokai és a hírszerzés vezetője beszámoltak a fronton kialakult helyzetről. A mostanit megelőzően augusztus 31-én és szeptember 2-án hívott össze Zelenszkij ilyen jellegű tanácskozást.

Kreml: Európa a hibás a rezsiárak növekedéséért, a háború pedig még sokáig tart

Nem a Gazprom, hanem a szankciókról döntő európai politikusok hibája, hogy Európa elutasította az Északi Áramlat gázvezeték turbináinak szervizelését, ami maga után vonta a lakossági áramszámlák növekedését – mondta Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő a Rosszija 1 televízió vasárnap bemutatott Moszkva. Kreml. Putyin című heti magazinműsorában.

“Ha az európaiak teljesen abszurd módon úgy döntöttek, hogy megtagadják (.) a Gazprom tulajdonában lévő berendezések szervizelését, melyeknek a szervizelése egyébként szerződéses kötelezettségük, az nem a Gazprom hibája, hanem a politikusoké, akik a szankciókról szóló döntést meghozták” – mondta Peszkov. “Pontosan ezek a szerencsétlen politikusok azok, akik miatt a honfitársaik most halálos agyvérzést kapnak, amikor meglátják a villanyszámlájukat. És most, amikor hidegebb lesz, a helyzet még rosszabbra fordul” – tette hozzá. Meglátása szerint az orosz gázvállalat egyetlen olyan lépést sem tett, amely megingathatná az évtizedek alatt megszilárdult megbízható szállítói hírnevét. Az orosz-EU kapcsolatok jövőjével kapcsolatban úgy vélekedett, hogy minden konfrontáció az enyhüléssel ér véget, ahogy a válsághelyzeteket is a tárgyalóasztalnál szokták lezárni, de ez valószínűleg nem fog hamarosan bekövetkezni. Leszögezte, hogy a párbeszéd során az uniónak szem előtt kell majd tartania Oroszország érdekeit.

A Gazprom pénteken jelentette be, hogy a karbantartási művelet során olajszivárgást fedezett fel az Északi Áramlat utolsó turbinában, ami miatt nem újítja fel szombaton a gázszállítást a vezetéken keresztül, ahogy azt eredetileg eltervezte, hanem teljesen felfüggeszti.

Több ezer tonna gabonát semmisítettek meg az oroszok - állítja az ukrán fél

Az orosz erők vasárnap csapást mértek egy gabonatárolóra a dél-ukrajnai Mikolajiv megye Ocsakiv településén, ahol több ezer tonna gabona semmisült meg – közölte Olekszij Vaszkov, a város polgármester-helyettese.

Az ukrán déli műveleti parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán légierő szombaton 24-szer mért csapást orosz katonák és felszerelések koncentrációs területeire, az oroszok erődítményeire és parancsnoki állásaira, továbbá szállítási útvonalaira.

Az ukrán vezérkar jelentése szerint egy nap alatt mintegy 450 orosz katona vesztette életét Ukrajnában, a háború kezdete óta pedig eddig már 49 500-an.

Ukrán kormányzó: három kórház is megsérült az éjjeli orosz bombázásban

Vitalij Kim, Mikolajiv kormányzója szerint az orosz erők az éjszaka folyamán több lakóhelyet is eltaláltak Dél-Ukrajna középső részén – írja a The Guardian.

Telegram-fiókjában azt írta, hogy az orosz lövöldözés otthonokat, három kórházat, két oktatási intézményt, egy szállodát és egy múzeumot rongált meg a környéken.

Kim elmondta, hogy a célpontok között volt egy rakéta által megsemmisített magánház is egy faluban, ahol a jelentések szerint egy gyermek meghalt, három másik pedig sérüléseket szenvedett.

Azt mondta, Mikolajiv várost „masszív rakétatűznek” tették ki szombatról vasárnap reggelig, sok önkormányzati épület megsérült.

Az ukránok szerint 49 500 orosz katona halt meg a háború kezdete óta

Az ukrán fegyveres erők legfrissebb hivatalos becslése szerint a háborúban eddig 49 500 orosz katona vesztette életét február óta. Azonban az adatokat nem lehet ellenőrizni – írja a The Guardian.

A Kyiv Independent grafikán mutatja a részleteket.

Ukrán fotóriporter kapta meg az egyik legrangosabb díjat Mariupol orosz ostromáról készített fotóiért

Az ukrán Jevgenyij Maloletka nyerte el az Arany Visa d’Ort, a fotóriporterek egyik legrangosabb díját Mariupol orosz ostroma alatt végzett munkájáért.

A 35 éves Maloletka láthatóan meghatódott, amikor szombaton a Franciaországban tartott ünnepségen kitüntették – jelentette az Agence France-Presse.

Maloletka az Associated Pressnek dolgozik, és az első újságírók között volt, aki február 23-án, egy órával az első orosz bombák lezuhanása előtt lépett Mariupolba. Ő is az utolsók között távozott, március 15-én, amikorra a dél-ukrajnai várost szinte teljesen elpusztították az orosz lövedékek.

Az a 20 nap, amit ott töltött, olyan volt, mint egy hosszú, véget nem érő nap, „egyre rosszabb lett” – mondta.

Képein a konfliktus és az orosz bombázás teljes borzalma látható: az ostrom alatt megölt gyerekek, a lebombázott épületek romjai között heverő terhes nők, és a rögtönzött közös sírok.

Berlinbe látogat az ukrán miniszterelnök vasránap

Denisz Szmihal ukrán miniszterelnök vasárnap Németországba látogat – hónapok óta az első magas rangú ukrán tisztviselő, aki az országba látogat.

Az AFP jelentése szerint az utazás a Kijev és Berlin közötti feszültség enyhülésének a jele.

Olaf Scholz kancellár többször is megfogadta, hogy Németország határozottan támogatja Ukrajnát az orosz invázió elleni harcban. Ám Kijev bírálta a német segélyt, mivel túl kevésnek és késeinek ítélték azt.

Scholz júniusi kijevi látogatása, és a fegyverek megérkezése után megváltozott a két ország viszonya.

Szmihal a német sajtónak nyilatkozott utazása előtt:

Németország óriási előrelépést tett Ukrajna fegyveres támogatásában.

A miniszterelnök szerint Kijevnek többre van szüksége Berlintől, beleértve a „modern harckocsikat”, például a Leopard 2-t.

Scholz katonai kitüntetéssel fogadja Shmygalt vasárnap délután.

„Morális és fegyelmi problémák” az orosz hadseregben

Az Egyesült Királyság védelmi minisztériuma szerint az orosz erők „erkölcsi és fegyelmi problémákkal” küzdenek a harci fáradtság és a sok veszteség mellett.

A legfrissebb brit hírszerzés szerint a csapatok fő panasza valószínűleg továbbra is a fizetéssel kapcsolatos, beleértve azt is, hogy nagy esélyt látnak rá, hogy nem fizetnek ki „jelentős harci bónuszokat” – írja a The Guardian.

Valószínűleg a parancsnokok közti „nyilvánvaló korrupció”, valamint „nem hatékony katonai bürokrácia” áll a háttérben.

Mint írják, az orosz hadsereg következetesen elmulasztotta az Ukrajnában telepített csapatok alapvető felszerelésének biztosítását, beleértve a megfelelő egyenruhát, fegyvert és ételadagot, valamint fizetést. Ez szinte biztosan a törékeny morálhoz.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik