Nagyvilág

Egy nap alatt 57-en haltak meg a pakisztáni áradásokban, köztük 25 gyerek

Sabir Mazhar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Sabir Mazhar / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP
Az áldozatok teljes létszáma már jóval 1200 fölött jár, és napról napra emelkedik.

Továbbra is válságos a helyzet Pakisztánban: szombaton 57-el emelkedett a hetek óta tartó áradások halálos áldozatainak száma, ezek közül 25 gyerek volt – írja a Reuters, hozzátéve, hogy a mentési munkálatok szervezésére felállított testület első alkalommal tudott összeülni Islamabadban Shehbaz Sharif miniszterelnök vezetésével.

Kapcsolódó
Ezernél is többen haltak meg már a pakisztáni áradásokban
A kormány vészhelyzetet hirdetett a júniusban kezdődött monszun áradások miatt.

A pusztító monszunesők által kiváltott áradások a 33 millió lakosú Pakisztán területének mintegy egyharmadát sújtják, és már 1265 ember halálát okozták, amiből 441 gyerek. Az UNICEF szerint még sok további gyerek élete van veszélyben. A példátlan léptékű áradásokat heves hőhullámok és erdőtüzek előzték meg, mindezek okai között pedig a klímaváltozás is szerepel a testület szerint.

2022 szembesítette Pakisztánt a klímaváltozás kőkemény valóságával, idén elmaradt a tavasz, ehelyett négy nagy hőhullám és erdőtüzek sújtottak le országszerte

– mondta a katasztrófaelhárítás egyik tisztje. Balokisztán tartományban például 430 százalékkal több csapadék esett, mint az elmúlt harminc év monszunesői idején, és hatalmas fenyőerdők valamint létfontosságú infrastruktúrák pusztultak el. A teljes ország területére vetítve a csapadékmennyiség növekedése 190 százalék volt idén.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik