Élő Nagyvilág

Újra működik a zaporizzsjai erőmű reaktora

Ruslan Kaniuka / NurPhoto / AFP
Ruslan Kaniuka / NurPhoto / AFP

Orosz oligarcha érdekeltségébe tartozó ingatlanokat kutatott át az FBI

Amerikai szövetségi nyomozók egy szankciókkal sújtott orosz milliárdoshoz tartozó két luxusingatlanban tartottak házkutatást egy időben New Yorkban és Floridában. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei New York Manhattan városrészében és Miamiban található ingatlanokban jelentek meg még csütörtökön. Egy neve elhallgatását kérő illetékes azt közölte, hogy az intézkedés Viktor Vekszelberg orosz oligarcha, Vlagyimir Putyin orosz elnök szoros szövetségesének érdekeltségeiben történt.

Az FBI floridai szóvivője Miamiban megerősítette a házkutatások tényét; annyit mondott, hogy bíróság által elrendelt hatósági intézkedésről volt szó. Részleteket nem közölt, ahogy Vekszelberg jogi képviselői sem reagáltak sajtómegkeresésekre.

Az AP amerikai hírügynökség beszámolója szerint a nyomozók több dobozzal távoztak a Park Avenue-n található manhattani ingatlanból, a Miamihoz közeli Fisher-szigeten pedig nyomozók tucatjai jelentek meg a Vekszelberghez tartozónak mondott luxusingatlanban. A két csütörtökön átkutatott ingatlan hivatalos tulajdonosa Vekszelberg gyerekkori barátja, Vlagyimir Voroncsenko, illetve cégei.

A cikk szerint az FBI munkacsoportja azokat a pénzügyi csatornákat próbálja feltárni, amelyek segítik Vlagyimir Putyint az Ukrajna elleni háború finanszírozásában.

Viktor Vekszelberg az egyik első orosz milliárdos volt Putyin szövetségesei közül, akit – már 2018 áprilisában – szankciókkal sújtott az Egyesült Államok a Krím 2014-es orosz elcsatolásával összefüggésben. Vekszelberg minden egyesült államokbeli vagyonát zárolták, és az amerikai cégeknek megtiltották, hogy üzleti kapcsolatot tartsanak fenn vele, illetve vállalkozásaival.

Idén áprilisban amerikai hatósági kérésre Spanyolországban foglaltak le egy Vekszelberghez tartozó 120 millió dollár értékűre becsült óriási, 75 méter hosszú luxusjachtot. A spanyol katonai csendőrség és az amerikai szövetségi hatóságok munkatársai a Földközi-tengeren fekvő Baleár-szigetek székhelyén, Palma de Mallorca nagyméretű kikötőjének Marina Real elnevezésű részén foglalták le az ott horgonyzó járművet tavasszal. Az amerikai igazságügyi minisztérium (DOJ) akkori közlése szerint a jachtot az Egyesült Államokban elkövetett banki csalás, pénzmosás és szankciók megsértése miatt kobozhatják el.

Az ukrajnai születésű Viktor Vekszelberg vagyonát alumínium- és olajipari befektetésekből szerezte a Szovjetunió összeomlása utáni időkben. Az Egyesült Államok pénzügyminisztériumának adatai szerint Vekszelberg a vezetője a moszkvai székhelyű Renova-cégcsoportnak, amelynek fémipari, bányászati és technológiai érdekeltségei vannak.

Láthatóan többször is megsérült a zaporizzsjai atomerőmű

Az orosz megszállás alá került zaporizzsjai atomerőmű láthatóan többször is megsérült

– jelentette ki Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója pénteken a Reuters jelentése szerint, amelyből az Ukrajinszka Pravda hírportál idézett. A nemzetközi szervezet vezetője – aki küldöttség élén csütörtökön tett látogatást a nukleáris létesítményben – hangsúlyozta, hogy ez tarthatatlan. Hozzátette, hogy az atomerőműben tartózkodása alatt „kényelmetlenül közelről” hallatszott a harc zaj.

Voltak pillanatok, úgy kétszer-háromszor, amikor nyilvánvaló volt, hogy nehézfegyverekkel, aknavetőkkel tüzelnek. Tényleg nagyon zavaró volt, mondhatom, mindannyiunk számára

– fogalmazott Grossi.

A NAÜ-igazgató a Twitteren közzétett videójában ismét megerősítette, hogy csapata továbbra is jelen lesz a zaporizzsjai atomerőműben. „Épp most fejeztem be az első áttekintést azokról a kulcsfontosságú területekről, amelyeket a létesítmény első megközelítése során látni akartunk. Természetesen itt még sok a tennivaló. A csapatom marad. És ami a legfontosabb, gondoskodunk a hosszú távú jelenlétről” – hangoztatta Grossi.

A NAÜ-ellenőrök többsége – köztük Gross – csütörtöki látogatása után elhagyta az atomerőművet. A szervezet öt szakértője maradt a létesítményben.

Az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom vállalat pénteken a Telegram üzenetküldő alkalmazáson azt írta, hogy az oroszok „hazudnak, manipulálják és elferdítik a zaporizzsjai atomerőmű valós helyzetét, és csak a nekik kedvező információkat terjesztik a NAÜ-misszió látogatásáról.”

„Az orosz megszállók mindent megtesznek annak érdekében, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség missziója ne ismerkedhessen meg a zaporozsjei atomerőmű valós helyzetével” – szögezte le a vállalat. Emlékeztetett arra, hogy az erőműben túlnyomó többségben csak az orosz propaganda-média képviselői lehettek jelen a NAÜ-küldöttség látogatásakor, az oroszok nem engedték be az ukrán és külföldi újságírókkal érkező buszokat.

Ezenkívül a megszállók hazudnak az atomerőmű infrastruktúráját ért ágyúzásokról, a keletkezett károkról, és előre láthatóan az ukrán fegyveres erőket hibáztatják mindezért

– figyelmeztetett az Enerhoatom. Hozzátette, hogy az orosz katonai teherautókat, amelyek minden tűzbiztonsági előírást megsértve vannak az erőműben, az oroszok “vegyvédelmi csapatok” felszereléseként mutatták be a NAÜ szakértőinek.

„Ráadásul a megszállók nem engedték be a missziót az erőmű krízisközpontjába, és elrejtették az ott tartózkodó orosz katonákat a NAÜ-misszió szeme elől” – írta a vállalat. Megjegyezte, hogy az oroszok a NAÜ-missziónak egy előre megrendezett “műsort” mutattak be, amelyben “Enerhodar lakói panaszkodnak az ukrán fegyveres erők állítólagos ágyúzása miatt”. Eközben “elhallgattatták a mobilkommunikációt és az internetet Enerhodarban, hogy megakadályozzák az atomerőműről és a városról készült fényképek, videó- és műholdas felvételek nyilvánosságra kerülését.

Az orosz és az ukrán fél hetek óta egymást vádolja a nukleáris létesítmény és az annak helyet ad Enerhodar város lövetésével.

Pavlo Kirilenko Donyeck megyei kormányzó a Telegramon arról adott hírt, hogy az elmúlt napban négy polgári lakos vesztette életét és tíz sérült meg a régiót ért orosz tüzérségi támadásokban. Oleh Szinyehubov Harkiv megyei kormányzó közölte, hogy az orosz erők éjszaka Sz-300-as típusú rakéták csapásaival tönkretették a Lokomotiv nevű sportkomplexum épületét Harkivban. “Ez az sportaréna, ahol +aranyhalaink+, a szinkronúszás bajnokai edzettek. Különböző sportágak világsztárjai, olimpiai játékok győztesei léptek fel e falak között” – írta. Kifejtette, hogy megsemmisült az uszoda, a modern bokszklub, amely ünnepélyesen csak ez év februárjában nyílt meg.

Az ukrán déli parancsnokság arról számolt be, hogy az ukrán erők délen megsemmisítettek öt orosz lőszerraktárt a herszoni és a mikolajivi régiókban, az előbbi megyében eltaláltak egy drónirányító központot és egy kompátkelőt is. A hadifoglyokkal való bánásmódot koordináló ukrán parancsnokság közölte, hogy újabb 14 ukrán katonát szabadítottak ki orosz fogságból egy Donyeck megyében végrehajtott fogolycserével. Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy cserébe hány orosz foglyot adtak át.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, pénteki összesítése alapján eddig 48 700 orosz katona halt meg Ukrajnában, az ukrán erők megsemmisítettek egyebek mellett 2009 harckocsit és 1126 tüzérségi fegyvert.

(MTI)

Visszakapcsolták a zaporizzsjai erőmű reaktorát

Az Energoatom, a zaporizzsjai atomerőmű ukrán üzemeltetője a Telegramon azt írta, hogy az ötös számú reaktor, amelyet tegnap vészhelyzeti óvintézkedésként leállítottak a közelben történt orosz támadások miatt, újra megkezdte működését.

Az üzemeltető közlése szerint a reaktort 13:10-kor kapcsolták vissza az elektromos hálózatra, kapacitása folyamatosan bővül.

Jelenleg két reaktor üzemel, amelyek Ukrajna áramellátását elégítik ki.

(Guardian)

Ukrajna szerint Oroszország „jelentős veszteségeket” szenved délen

Az ukrán hadsereg azt állította, hogy az orosz erők „jelentős veszteségeket” szenvedtek Herszon déli régiójában a hét elején indított kijevi ellentámadást követően. Natalia Humeniuk, a dél-ukrajnai katonai parancsnokság szóvivője szerint Ukrajna sikerei „elég meggyőzőek”.

Az ellenség meglehetősen jelentős veszteségeket szenved el: több ezer katonát veszítenek,  és a katonai eszközeik is égnek – mondta, hozzátéve, újabb „pozitív hírek” várhatóak hamarosan.

Folytatjuk az ellenség logisztikájának, képességeinek és  kapacitásainak megsemmisítését. Felrobbannak a lőszerraktárak, felrobbannak a pontonátkelőhelyek. Ez azt jelenti, hogy az ellenség logisztikai és szállítási kapcsolatai olyan mértékben aláaknázódnak, hogy nem tudják növelni tartalékaikat – magyarázta a szóvivő.

Moszkva cáfolta az ukrán előrehaladásról szóló híreket, és közölte, hogy csapatai szétverték az ukrán erőket.

A katonák kivonását követelte Zelenszkij a zaporizzsjai atomerőmű térségéből

A zaporizzsjai atomerőmű térségének fegyvermentesítését sürgette Volodimir Zelenszkij ukrán elnök csütörtök este elmondott beszédében, írja az MTI. Zelenszkij az összes, a létesítményben lévő katona kivonását követelte. Kijev korábban többször azt vetette Moszkva szemére, hogy katonákat állomásoztat az erőműben, melyet március óta ellenőrzése alatt tart.

Zelenszkij egyúttal elmondta, hogy az orosz erők nem engedélyezték a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) szakértőit kísérő újságíróknak, hogy részt vegyenek a küldöttség zaporizzsjai erőműbe tett látogatásán.

Rafael Grossi, a NAÜ főigazgatója és Zelenszkij korábban arról egyezett meg, hogy a delegációt a sajtó is elkíséri,

hogy a világ lássa az igazságot.

A küldöttség csütörtökön érkezett az atomerőműbe, a látogatást követően pedig az ukrajnai atomerőműveket üzemeltető Enerhoatom bejelentette, hogy a NAÜ öt képviselője a nukleáris létesítményben marad.

Grossi azt mondta, hogy a NAÜ-misszió tagjai szeptember 3-ig az Enerhodarban lévő nukleáris létesítményben maradnak, majd ezután dől el, lesz-e állandó megfigyelője a szervezetnek az erőmű területén.

A küldöttség a tervek szerint pénteken felméri az atomerőműben keletkezett esetleges károkat, valamint beszámol a létesítményt üzemeltető személyzet állapotáról is.

Gyásznap van ma Kárpátalján

Szeptember 2-re gyásznapot hirdettek a megyében, miután a munkácsi 128-as hegyi rohamdandár 7 katonája vesztette életét a háborúban a napokban, szúrta ki a 444 a karpataljalap.net hírét. A katonák többsége a herszoni ellentámadásban hunyt el.

Az állami lobogók félárbócon maradnak, kijevi idő szerint reggel kilenckor egyperces néma csenddel tisztelegnek a katonák emléke előtt, a templomokban pedig szentmiséket tartanak a halottak lelki békéjéért.

Csütörtökön is több mint 16 ezren érkeztek Ukrajnából Magyarországra

Csütörtökön 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 6665 fő lépett be hazánkba. A román-magyar határszakaszon belépők közül 9788 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 217 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. szeptember 1-jén 55 ember, köztük 12 gyermek érkezett Budapestre vonattal, írja az MTI.

Oroszország nem ad el kőolajat az árplafonhoz csatlakozó országoknak

Oroszország nem fog szállítani kőolajat és olajtermékeket azoknak az országoknak, amelyek támogatják az orosz kőolaj árának a korlátozását, jelentette ki az orosz miniszterelnök-helyettes újságíróknak csütörtökön.

Alekszandr Novak „teljes abszurdumnak” tartja a G7-országok elképzelését arról, hogy maximálják az orosz olaj árát, ami szerinte globálisan destabilizálja az iparágat. Rámutatott arra, hogy Oroszország nem fog eladni kőolajat és olajtermékeket azoknak az országoknak, amelyek támogatják egy ilyen korlát felállítását, és hozzátette:

nem fogunk nem piaci feltételekkel dolgozni.

Megjegyezte továbbá, hogy egyetlen OPEC+ ország, valamint India és Kína sem támogatja az orosz olajár korlátozásának a gondolatát, írja az MTI.

Alekszandr Novak szerint az orosz vállalatok készen állnak az Európai Unió olajembargójára, és képesek lesznek fenntartani a kitermelést a korábbi szinten. A miniszterelnök-helyettes szerint az idei orosz olajtermelés 520-525 millió tonna lesz a tavalyi 524 millió tonna után.

A G7-országok pénzügyminiszterei pénteken tárgyalnak az orosz kőolaj árkorlátozásának a lehetőségéről.

Olvasói sztorik