A következő élő közvetítés része Zelenszkij távozásra szólította fel az oroszokat, fából készült rakétarendszerrel trükköznek az ukránok

A radioaktív fenyegetés árnyékában kálium-jodid tablettát adományozott Ukrajnának az EU

Az Európai Unió ötmillió kálium-jodid tablettát adományozott Ukrajnának az esetleges radioaktív sugárterhelés megelőzésére – írja az MTI az Európai Bizottság közlése alapján.

A brüsszeli testület közleménye szerint még augusztus 26-án érkezett kálium-jodid tabletták iránti kérelem az ukrán kormánytól, illetve Kijev a támogatást megelőző biztonsági intézkedésként kérte az EU-tól a zaporizzsjai atomerőmű körüli terület védelmi szintjének növelésére. Az EU polgári védelmi mechanizmusán keresztül azonnal 5,5 millió kálium-jodid tablettát juttatott Ukrajna számára. A tabletták közül  – több mint 500 ezer euró értékben  – ötmillió darabot az unió rescEU nevű vészhelyzeti tartalékaiból biztosították, 500 ezer tablettát pedig Ausztria ajánlott fel.

Az uniós bizottsági közlemény Janez Lenarcic válságkezelésért felelős biztost idézte, aki kijelentette, hogy soha egyetlen atomerőművet sem szabad háborús helyszínné változtatni, továbbá elfogadhatatlannak nevezte, hogy az atomerőmű körüli harcok nyomán civilek élete kerül veszélybe. Végül szorgalmazta, hogy a nukleáris létesítmény körüli összes katonai műveletet azonnal le kell állítani.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik