Nagyvilág

Gigantikus haderőfejlesztés Varsóban: 180 darabot vesznek a világ egyik legjobb tankjából

Youtube
Youtube

Két dél-koreai vállalat 5,8 milliárd dollár értékű szerződést írt alá Lengyelországgal tankok és tarackok exportjára – jelentette a Reuters hírügynökség a szöuli fegyverbeszerzési ügynökség bejelentése alapján.

A Hyundai Rotem a világ egyik legjobb tankjaként számon tartott K2 Black Panther harckocsikat, a Hanwha Defense pedig K9 önjáró tarackokat küld Lengyelországba.

Varsó az Oroszország által indított háború miatt fokozza a fegyverimportját, és megerősíti hadseregét. A harckocsikra vonatkozó szerződés azonban csak az egyik része Dél-Korea valaha volt legnagyobb fegyverüzletének.

A felek nem közölték a teljes üzlet értékét, de a dél-koreai sajtó szerint azonban a szerződés 20 billió vont, azaz 15 milliárd dollárt tesz majd ki. Ez a jelenlegi árfolyamon több mint 6000 milliárd forintnak felel meg.

Jun Szuk Jol dél-koreai elnök, aki május óta van hivatalban, azt ígérte, hogy fokozza a biztonsági együttműködést a demokratikus európai országokkal, egyben fellendíti az ország védelmi iparát is. Jun volt az első dél-koreai vezető, aki megfigyelőként részt vett a NATO júniusi spanyolországi csúcstalálkozóján.

A tervek szerint Lengyelország 180 K2 harckocsit, meg nem határozott számú tarackot és 48 FA-50-es vadászgépet vásárol Szöultól.

A repülőgépekre vonatkozó megállapodás a jövő hónapban várható. A NATO-tag Lengyelország ígéretet tett arra, hogy a katonai kiadásokat a bruttó hazai termék 3 százalékára, és több mint kétszeresére növeli hadseregének méretét, hogy elrettentse a támadásokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik