A következő élő közvetítés része Modellezték egy esetleges zaporizzsjai atombaleset következményeit

Az orosz haderő létszámemelése nem lesz hatással a háborúra a brit védelmi minisztérium szerint

Vickie Flores / EPA / MTI
Vickie Flores / EPA / MTI

Vlagyimir Putyin nemrég írt alá egy rendeletet, amely az orosz fegyveres erők létszámának több mint 1,15 millió főre történő növeléséről szól – ez 137 ezer fős emelést jelent. A brit védelmi minisztérium szerint azonban ez nem valószínű, hogy növelné Oroszország harci erejét – részben a folyamatban lévő veszteségek miatt.

Putyin elnök rendelete egy katonai toborzási kampány közepette született. Jelentések szerint a toborzók még börtönöket is látogatnak, szabadságot és pénzt ígérve a raboknak. Jelenleg az orosz hadseregnek valamivel több mint egymillió fős állománya van, plusz közel 900 ezer civil alkalmazott.

A brit minisztérium a háborúval kapcsolatos rendszeres frissítéseinek egyikében azt mondta, hogy nem világos, hogy a tervezett növelést több önkéntes toborzásával – vagy a sorkatonai szolgálat növelésével – érik-e el. De bármilyen emelést is jelent ez a gyakorlatban, nem valószínű, hogy hatása lenne Ukrajnában, tekintve, hogy Oroszország több tízezer katonát vesztett, és nagyon kevés új szerződéses (azaz nem besorozott) katonát toboroznak.

Nyugati tisztviselők szerint mintegy 70-80 ezer katona halt meg vagy sebesült meg azóta, hogy Oroszország hat hónappal ezelőtt megszállta Ukrajnát. Jelenleg a 18 és 27 év közötti orosz férfiakra vonatkozik a sorkötelezettség, bár sokan elkerülhetik vagy lerövidíthetik a szolgálatot – általában egy évre – orvosi mentességgel vagy azzal, hogy felsőoktatásba jelentkeznek, írja a BBC.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik