Nagyvilág

Elvontatják a csatornából Amszterdam 134 éve nem javított lakóhajóját

Youtube
Youtube

A Dogger néven ismertté vált lakóhajó 134 éve nem hagyta el Amsterdam csatornáit, a napokban azonban részben elbontják a fedélzeti építményt, a hajótestet pedig nagyjavításra viszik.

A Doggert 1865-ben építették. Akkoriban még ivóvizet szállított a város sörfőzdéibe. Feltételezések szerint 1888-ban kötötték ki a Prinsengracht-csatornában. A Guardian cikke szerint a hajó, azóta egyhelyben állt, aminek az volt az oka, hogy a lakórészt túl magasra építették, ezért javításra sem tudott kihajózni a körülötte lévő hidak alatt.

A Dogger hajótestét 134 éve nem emelték ki a vízből, jóllehet a szabályok szerint a lakóhajókat hétévente át kell vizsgálni.

A rozsdás külsőn meg is látszik az elhanyagoltság.

1996-ban egyszer már bontásra ítélték, de megmenekült, miután egy rádióriport nyomán támogató kampány indult a megőrzéséért. Az elmúlt években azonban egy turistahajó is beleütközött az oldalába, léket kapott, azóta pedig folyamatosan szivattyúzni kell belőle a vizet.

A jelenlegi tulajdonos nagyon tart a hajó előtt álló megpróbáltatásoktól. A hajóest állapota miatt biztosítást nem tud kötni, ezért ha a 96 tonna acél és beton elsüllyed, elzárja a csatornát is, igen komoly költségeket jelentene a kiemelés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik