Élő Nagyvilág

Zelenszkij: az oroszok csapást mértek egy vasútállomásra, sok halott van

UKRAINE PRESIDENCY / AFP
UKRAINE PRESIDENCY / AFP

Fél évvel ezelőtt, február 24-én indította meg nagy offenzíváját Ukrajna elfoglalására Vlagyimir Putyin orosz elnök. Várakozásaival ellentétben nem sikerült hetek alatt bevennie az országot, a harci cselekmények hat hónap elteltével is tartanak, és senki nem tudja, mikor érhetnek végre véget.

Zelenszkij: az oroszok csapást mértek egy vasútállomásra, sok halott van

Az orosz hadsereg csapást mért a kelet-ukrajnai Dnyipropetrovszk megyében lévő csaplinei vasútállomásra, az eddigi információk szerint 15-en meghaltak, és mintegy ötvenen megsebesültek – közölte videokapcsolaton keresztül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerda este az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) ülésén.

A mentők dolgoznak, de sajnos, a halottak száma növekedhet. Így élünk minden nap. Oroszország így készült az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülésére

– idézte Zelenszkijt az Ukrajinszka Pravda hírportál.

Országszerte bombáztak az oroszok Ukrajna függetlensége napján

Yuriy Sak, Olekszij Reznikov ukrán védelmi miniszter tanácsadója szerint Oroszország szerdán „rakétacsapásokat mért Ukrajna területén”.

Az agresszor… bebizonyította, hogy milyen elvárásaink voltak és ma is hajtanak végre rakétacsapásokat Ukrajna területén

– mondta Sak a CNN-nek.

Elmondta, hogy Ukrajna csaknem egy hete figyelmeztetések kap arra vonatkozólag, hogy hatalmas rakétacsapások érhetik az országot Ukrajna függetlenségének napján.

Ma Kijevben… már nyolc légiriadó szirénánk volt. Ukrajna más nagyvárosaiban, még azokban is, amelyek messze vannak a csatatértől, robbanások és rakétacsapások történtek

– mondta.

Közölte, hogy a dnyiproi régióban egy 11 éves gyerek életét vesztette, és lakóotthonokat is megsemmisítettek.

Washington három milliárd dollárt ad Ukrajnának

Az Egyesült Államok csaknem három milliárd dollárt ad ismét Ukrajnának fegyverek és védelmi felszerelések vásárlására – jelentette be Joe Biden elnök kedden, az ukrán függetlenség napjára kiadott közleményében.

A Fehér Házban keltezett dokumentum szerint Ukrajna 2,98 milliárd dollárt fordíthat ilyen célokra az ukrajnai pénzalap (Ukraine Security Assistance Initiative) keretében, amely az eddigi legnagyobb összeg. Ez lehetővé teszi Ukrajna számára légvédelmi és tüzérségi rendszerek, lőszerek, és pilóta nélküli légi rendszerek, valamint radarok beszerzését, hogy hosszú távon is képes legyen folytatni az önvédelmet – derül ki a dokumentumból.

Az elnök egyben gratulált az ukránoknak a nemzeti ünnepükön, de ahogy fogalmazott, a mai nap nem csak a múltról szól, hanem erős megerősítésül szolgál arra, hogy Ukrajna egy szuverén és független állam marad.

A bejelentett katonai segélyt illetően az előzetesen kiszivárgott információk is rámutattak már arra, hogy az előző katonai csomagoktól eltérően ez az újabb már nem Ukrajna azonnali védelmi képességeinek erősítését szolgálná az orosz hadsereggel szemben, hanem később használandó felszerelés beszerzésére lehet fordítani. A segítségnyújtás tartalmáról az értesülések szerint az utolsó pillanatig tartott az egyeztetés.

Katonai szakértő: 50-80 évig is elhúzódhat ez a háború

Michael Clarke brit katonai szakértővel készített riportot a Sky News, amelyben a szakember azt mondta, hogy az orosz-ukrán konfliktus 50-80 évig is elhúzódhat. „Ezen időszakon belül több aktív és passzív fázisa is lesz, tűzszünetek és kiújuló harcok fogják váltogatni egymást néhány évente.”

A professzor emlékeztet, hogy a szembenállás 2013-14-ben kezdődött, 2022 jelenti a második fordulóját, ami ideiglenesen abbamaradhat, ha az ukránok képesek lesznek kiszorítani az oroszokat az általuk február 24-e óta elfoglalt területekről. Clarke szerint az oroszokat a következő év első felében kezdik majd látványosan kiszorítani az országból az ukránok, ugyanis ekkora lépnek fel komoly hiányok az utánpótlásukban, hacsak Moszkva nem rendeli el a mozgósítást addig.

(hvg.hu)

Boris Johnson brit miniszterelnök Ukrajnába utazott

Boris Johnson brit miniszterelnök Ukrajnába látogatott az invázió féléves évfordulóján – derült ki a Downing Street twitter-üzenetéből.

Johnson Ukrajna egyik leghangosabb támogatója, és a szerdai útja volt a harmadik látogatása Ukrajna fővárosába a háború február végi kitörése óta.

Az első külföldi vezetők egyike lett, aki április végén tette meg a bizonytalan utazást az ukrán fővárosban, majd júniusban egy újabb meglepetéslátogatásra tért vissza.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a Telegram csatornáján azt mondta: „Örülök, hogy a függetlenség napján találkozhatok Boris Johnsonnal, Ukrajna nagy barátjával.”

Jelentősen visszaesik a betakarított gabona mennyisége Ukrajnában az idén

Az Ukrajnában idén betakarított gabona mennyisége jócskán elmarad majd a tavalyitól az ország elleni orosz invázió miatt – írja az MTI.

Az ukrán APK-Inform agrárgazdasági tanácsadó vállalat szerdán ismertetett előrejelzése szerint a betakarított gabonamennyiség 52,5-55,4 millió tonna közötti lesz, messze kevesebb a tavalyi 80 millió tonnánál. Idén várhatóan 18,2 millió tonna búzát, 29,9 millió tonna kukoricát és 5,9 millió tonna árpát takarítanak be.

A kisebb termés miatt kevesebb gabona jut majd kivitelre, a logisztikai gondok nagyságától függően 22,9 és 39,6 millió tonna gabonát exportálhat Ukrajna. Az ukrán kormány 50 millió tonna körüli idei gabonaterméssel számol, az export várható nagyságára nem adott ki hivatalos adatot.

Az APK-Inform előrejelzése szerint Ukrajna, amely a világ vezető napraforgóolaj előállítója és exportálója, idén várhatóan legfeljebb 10,7 millió tonna napraforgómagot takarít be a tavalyi 16,6 millió tonna után. Emiatt viszont 3,5 millió tonnára csökken a napraforgóolaj-termelés a tavalyi 4,97 millió tonnáról.

Biden hárommilliárd dolláros amerikai segéllyel köszöntötte Ukrajnát

Joe Biden amerikai elnök Ukrajna függetlenségének napját szerdán azzal ünnepelte, hogy megismételte az Egyesült Államok Ukrajna iránti elkötelezettségét – hat hónappal azután, hogy Oroszország megkezdte invázióját – új, 2,98 milliárd dolláros biztonsági segítségnyújtási beruházással.

Büszkén jelentem be biztonsági segítségnyújtásunk eddigi legnagyobb részletét: körülbelül 2,98 milliárd dollár fegyvert és felszerelést, amelyet az ukrán biztonsági segítségnyújtási kezdeményezésen keresztül biztosítunk. Ez lehetővé teszi Ukrajnának, hogy légvédelmi rendszereket, tüzérségi rendszereket és lőszereket, pilóta nélküli légi ellenrendszereket és radarokat szerezzen be, hogy hosszú távon is megvédhesse magát

– közölte Biden szerdai közleményében, amit a CNN szemlézett.

A múlt héten az Egyesült Államok 775 millió dolláros csomagot jelentett be , amely HIMARS-t és 105 mm-es tarack lőszert, páncélelhárító rakétákat, aknamentesítő képességeket és egyebeket tartalmazott.

Biden gratulált Ukrajna népének a függetlenség 31. évéhez, hozzátette, hogy az Egyesült Államok „várakozással figyeli, hogy Ukrajnát továbbra is demokratikus, független, szuverén és virágzó államként ünnepelje a következő évtizedeket.”

Védelmi miniszter: Oroszország szándékosan lassítja az offenzívát

Az orosz védelmi miniszter szerint tudatosan lassították hadműveleteiket Ukrajnában, annak érdekében, hogy minimalizálják a civil áldozatokat.

Szergej Sojgu a Sanghaji Együttműködési Szervezet katonai tárcavezetőinek szerdai taskenti tanácskozásán hangsúlyozta: az orosz hadsereg szigorúan betartja a humanitárius jog normáit az művelet során, nagypontosságú fegyverekkel támadja az ukrán fegyveres erők katonai infrastruktúráját, köztük a reptereket, vezetési posztokat, erődítmények, a katonai-ipari komplexum létesítményeit és a raktárokat, eközben pedig mindent  elkövet a civil áldozatok elkerülése érdekében.

“Természetesen ez lelassítja az offenzíva ütemét, de szándékosan teszünk így” – mondta Sojgu.

Hozzátette, hogy az ukrajnai háború a tervek szerint halad, és hogy minden kitűzött célját el fogják érni. A miniszter szerint az Ukrajnának küldött fegyverszállítmányok csak elnyújtják a konfliktust és növelik az áldozatok számát. “Az Egyesült Államok és segítőinek deklarált célja, hogy stratégiailag kimerítsék Oroszországot, hogy kiiktassák a konkurenciát, és hogy figyelmeztessék a többi, független külpolitikát folytató államot” – fogalmazott a tárcavezető.

Lukasenka is gratulált Ukrajnának a függetlenség napján

Nem kis meglepetésre Belarusz elnöke és teljhatalmú ura, Aljakszandr Lukasenka is üdvözletét küldte Ukrajnának és gratulált az ország függetlenségének 31. évfordulója alkalmából.

Meggyőződésem, hogy a mai nézeteltérések nem tudják tönkretenni a két ország népei közötti őszinte jószomszédi kapcsolatok évszázados alapját

– írta köszöntőjében Lukasenka, megtoldva azzal, hogy békét, toleranciát, bátorságot és erőt kíván az ukránoknak ahhoz, hogy vissza tudjanak térni az őket megillető élethez.

Mindez azért különösen furcsa, mert a háború kirobbanása óta Belarusz számít Oroszország legfontosabb szövetségesének, az offenzíva megindítása idején több orosz csapat is Belarusz felől lépett be Ukrajna területére. Szakértők azóta többször pedzegették azt is, hogy esetleg Belarusz is hadat üzen Ukrajnának, de ennek egyelőre semmi nyoma nincs.

Zelenszkij: Ukrajna újjászületett az orosz támadás után

Azok után, hogy óvatosságra intette övéit, hosszabban is felszólalt az ukrán elnök az ország függetlenségének 31. évfordulója alkalmából, írja az MTI.

Zelenszkij kijelentette, hogy országa vissza fogja foglalni az elcsatolt Krímet és a megszállt területeket keleten. Kijelentette továbbá, hogy míg korábban úgy látta, a háború akkor érhet véget, ha béke lesz, most azt gondolja, hogy a harcoknak akkor lesz végük, amikor Ukrajna győzedelmeskedik.

Új nemzet jött a világra február 24-én hajnali 4 órakor. Nem született, hanem újjászületett. Egy nemzet, amely nem sírt, nem sikoltozott és nem rettent meg. Egy nemzet, mely nem hátrált meg, nem adta fel, és nem felejtett

– tette hozzá.

A Reuters szerint a nemzeti ünnep ellenére Kijev belvárosának utcái üresek voltak szerda reggel, miután napok óta sorozatos figyelmeztetések hangzottak el, hogy Oroszország újabb rakétatámadásokat indíthat Ukrajna ellen. A főváros központjában a kormány a kiégett orosz tankok és páncélozott járművek roncsait helyezte el háborús trófeaként.

Ma ünneplik Ukrajnában a függetlenség napját

31 évvel ezelőtt, 1991 augusztus 24-én adták ki Ukrajnában a Függetlenségi Nyilatkozatot, melyben az ország deklarálta elszakadását a Szovjetuniótól. Ugyanezen a napon kitűzték az ukrán zászlót a Verkhovna Rada épületére. A dátum így az ukrán függetlenség napjának ünnepeként vonult be a történelembe, amiről évről évre megemlékeznek az országban.

Az évforduló alkalmából Volodomir Zelenszkij zöld póló helyett ezúttal népviseletben üzent országa polgárainak. Kitartást kért tőlük, illetve a továbbiakban is fokozott óvatosságra intette őket.

Reggel óta egy sor ország elküldte jókívánságait Ukrajnának az évforduló alkalmából, köztük Litvánia, Finnország, és Moldova is, de a távozóban lévő brit miniszterelnök, Boris Johnson is kék-sárga virágok eredjében állt ki ma reggel a Downing Street 10. elé.

Az ukránok szerint az oroszok radioaktív porfelhőt szabadítanak fel Zaporizzsjában

Az ukrán hírszerzés arról számolt be a Telegramon hogy információik szerint az oroszok belefogtak a zaporizzsjai atomerőmű hamugödrének kibombázásába, hogy radioaktív porfelhőt szabadítsanak onnan fel.

A szervezet szerint a térségben a napokban több robbantást is lehetett hallani, ezek azonban nem az ellenség ellen irányuló mozdulatok voltak, hanem a hulladékot tartalmazó gödörre irányultak.

A hírszerzés szerint a zaporizzsjai erőműnél lévő hulladékban rendkívül magas a mérgező anyagok koncentrációja és a sugárzás szintjei is igen magas. A szervezet szerint a bombázás hatására porfelhő emelkedik a levegőbe, amelyet a szél a közeli Energodar nevű település felé fúj. Itt információk szerint már most megemelkedett a sugárzás mértéke.

Rendkívüli körülmények között tárgyalnák az oroszok a Mariupolban elfogott ukrán katonák sorsát

Oroszország pert indít a Mariupolban elfogott ukrán katonákkal szemben. A közvéleményt egy ideje lázban tartja már, hogy mi lesz a kikötővárosban elfogott védők sorsa, lévén, hogy a háború egyik legvéresebb és legkegyetlenebb ostroma után itt győzték le az oroszok az ukrán hadsereg leghírhedtebb egységét, a neonáci jegyeket magán viselő Azov ezredet.

A Guardian szerint a procedúra részeként a vádlottakat a város egyik épen maradt épületének csarnokában, fémketrecekbe zárva fogják az úgynevezett nemzetközi törvényszék elé állítan az oroszok, ami az ENSZ illetékes hivatala szerint már önmagában háborús bűnnek számít.

A tárgyalásokra a napokban már sor is kerülhet.

Olvasói sztorik