Nagyvilág

Dekriminalizálják a homoszexualitást Szingapúrban

KISBENEDEK ATTILA / AFP
KISBENEDEK ATTILA / AFP

Li Hszien Lung szingapúri miniszterelnök bejelentette, hogy országa dekriminalizálni fogja a homoszexualitást, ugyanakkor megerősíti a házasság jelenlegi jogi meghatározását, melynek értelmében házasságot csak egy férfi és egy nő között lehet megkötni.

Az éves nemzeti ünnepi beszédében Li vasárnap azt mondta, hogy szerinte a büntető törvénykönyv 377A szakaszának hatályon kívül helyezése – egy gyarmati korszakból származó törvény, amely tiltja a férfiak közötti szexuális kapcsolatot – a helyes lépés, mivel a szingapúriak többsége egyre inkább elfogadó a melegekkel szemben.

A kölcsönös beleegyezésen alapuló, felnőttek közötti szexuális magatartás nem vet fel törvényességi és rendészeti aggályokat. Semmi sem indokolja, hogy az embereket ezért felelősségre vonják, sem pedig, hogy bűncselekménynek minősítsék. Ez összhangba hozza a törvényt a jelenlegi társadalmi normákkal, és remélem, némi könnyebbséget jelent majd a meleg szingapúriak számára.

– jelentette ki Li.

A kormányfő hozzáteszi, hogy módosítani fogják az alkotmányt azért, hogy elejét vegyék a hagyományos házasság fogalom megváltoztatására, és a melegházasság bevezetésére irányuló törekvéseknek. Li ígéretet tett arra, hogy a homoszexualitás dekriminalizációja nem fogja megingatni Szingapúr hagyományos családi és társadalmi normáit.

Egyelőre nem volt világos, hogy pontosan mikor kerül hatályon kívül a brit gyarmati időkben, az 1930-as években bevezetett 377A cikkely. A törvény értelmében a szabálysértők akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is sújthatók, azonban évtizedek óta nem született ítélet felnőtt férfiak közötti, beleegyezésen alapuló szexuális kapcsolatért, ráadásul a törvény nők közötti szexuális kapcsolatokról nem rendelkezik.

(Al Jazeera)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik