Nagyvilág

Kim Dzsongun húga nem kér a dél-koreai segélycsomagból

KCNA / KNS / AFP
KCNA / KNS / AFP

Kim Dzsongun észak-koreai vezető húga, az országot irányító Koreai Munkapártban fontos tisztséget betöltő Kim Jodzsong kijelentette, hogy Phenjan nem adja el a becsületét gazdasági előnyökért cserébe, és abszurdnak nevezte Dél-Korea ajánlatát.

Jun Szuk Jol dél-koreai elnök hétfőn jelentette be, hogy kormánya nagyszabású segélyezési tervet kínál északi szomszédjának, ha az megválik atomfegyvereitől. A dél-koreai elnöki hivatal mély sajnálatát fejezte ki Kim Jodzsong szavai miatt, ám a hivatal részéről leszögezték, hogy ajánlatukat továbbra is fenntartják.

Ha az észak-koreai hatóságok elfogadják az ajánlatot, nem fogunk fukarkodni a szükséges támogatással, és készek vagyunk gyógyszereket –  beleértve a koronavírus elleni oltóanyagot –, egészségügyi felszerelést, valamint egészségügyi személyzetet küldeni

– hangsúlyozta a Phenjannal valódi tárgyalásokat szorgalmazó dél-koreai államfő.

A múlt héten Észak-Korea a szöuli tisztviselők kiirtásával fenyegetőzött, azzal vádolva őket, hogy ők terjesztették el Covid-19 járványt országában, júliusban pedig Kim Dzsongun észak-koreai vezető beszélt arról, hogy országa készen áll arra, hogy mozgósítsa nukleáris kapacitását az Egyesült Államok vagy Dél-Korea elleni háborúban.

Washington és Szöul az elmúlt hónapokban többször is figyelmeztetett arra, hogy Észak újabb nukleáris kísérletre készül, amely már a hetedik lenne az ország történetében.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik