Nagyvilág

Korlátozzák a lakossági áramfogyasztást Kína harmadik legnépesebb tartományában

Wang Xi / AFP
Wang Xi / AFP

Kína délnyugati Szecsuan tartománya szerdán elkezdte korlátozni az otthonok, irodák és bevásárlóközpontok áramellátását a szélsőséges hőhullámok és a szárazság okozta súlyos energiahiány miatt – írja az állami médiára és az egyik áramszolgáltató közleményére hivatkozva a Reuters.

Az 5,4 millió lakosú Dazhou város lakóövezeteit, irodáit és bevásárlóközpontjait a szerdai nap folyamán váltakozó, egyenként több órás áramkimaradásokról tájékoztatták.

A lakossági áramkimaradások rendkívül ritkák Kínában, jellemzően először az iparágak áramellátását korlátozzák áramszűke esetén, és a lakossági, kereskedelmi felhasználást részesítik előnyben.

A helyi lap tudósítása szerint

a kormányhivatalokat arra kérték, hogy a légkondicionálókat ne állítsák 26 Celsius-foknál alacsonyabb hőmérsékletre, és liftek helyett a lépcsőket használják. Emellett a szökőkutakat, a fényjátékokat és az éjszakai kereskedelmi tevékenységeket fel kell függeszteni.

Szecsuánt, amely 80 százalékban a vízenergiára támaszkodik az elmúlt 60 év legsúlyosabb hőhulláma sújtja, ezért a tartomány vasárnap elrendelte, hogy a lítium, műtrágya és más fémek gyártói zárják be az üzemeket vagy csökkentsék a termelést.

A magas hőmérséklet és a kevés eső miatt ezen a nyáron csökkent a vízenergia-termelés 83,75 millió lakosú tartományban, miközben a légkondicionáláshoz szükséges energiaigény megnőtt.

Elemzők szerint, ha a hőhullám folytatódik, az energiaválság átterjedhet az olyan keleti tartományokra, mint Csöcsiang és Csiangszu, amelyek részben a Szecsuántól vásárolt villamos energiára támaszkodnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik