Nagyvilág

CNN: Érzékeny adatokat tartalmazó iratokat foglaltak le júniusban Trump birtokán

Egy vádesküdtszéki döntést végrehajtva júniusban nemzetbiztonsági szempontból érzékeny adatokat tartalmazó dokumentumokat foglaltak le Donald Trump floridai házában – írja a CNN az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva.

Az augusztus 8-i, hétfői házkutatásra pedig azért volt szükség, mert a szövetségi nyomozók bizonyítékokat találtak arra, legalább egy tanú segítségével, hogy Mar-a-Lagóban további titkosított iratok is maradhattak. Híradások szerint az FBI-ügynökök tucatnyi dobozzal távoztak hétfőn.

A CNN a napokban megírta, hogy a volt amerikai elnök és ügyvédei még tavasszal találkoztak a nyomozókkal, akik azután kezdtek el kutakodni, hogy az amerikai Nemzeti Levéltár (NARA) bejelentést az Igazságügyi Minisztériumnál, miszerint a Trump-kabinet nem adott át minden, az elnökség alatt keletkezett fehér házi iratot. A nyomozás során meghallgattak volt fehér házi dolgozókat, a minisztérium pedig vádesküdtszék összehívását kezdeményezte.

Csütörtökön Merrick Garland igazságügyi miniszter bejelentette, az illetékes floridai ügyészségnél kérvényezni fogják az augusztus 8-i házkutatási engedély nyilvánosságra hozatalát. Elmondta azt is, hogy ő személyesen is rábólintott arra a döntésre, hogy kérjenek a bíróságtól házkutatási engedélyt Trump otthonára.

A mostani fejlemények azt jelenthetik, hogy a NARA munkatársai hiába szállítottak el ez év elején 15 doboznyi dokumentumot Mar-a-Lagóból, júniusban pedig egy újabb adagot, még most, az augusztusi házkutatásra is maradtak ott papírok. Hogy ez miért fontos, arról itt írtunk hosszabban:

Kapcsolódó
A Watergate-ügy után hozott törvény miatt razziázott az FBI Trumpnál
Minden, az elnöki ciklus alatt keletkezett hivatalos iratot meg kell őrizni, majd át kell adni nemzeti levéltárnak. Donald Trump azonban úgy gondolta, ezek a szabályok rá nem vonatkoznak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik