Élő Nagyvilág

Tizenhárman meghaltak a dnyipropetrovszki bombázásban

  • Zelenszkij szerint az ukrajnai háború a Krímben kezdődött, ezért ott is kell véget érnie: a félsziget felszabadításával.
  • Az oroszok a zaporizzsjai atomerőművet a 2014-ben annektált Krímhez kapcsolhatják – figyelmeztetett az ukrán üzemeltető.
  • Az ukránok tagadják a krími orosz légibázis elleni támadást.
  • Észtország és Finnország vezetői azt javasolják az európai országoknak, hogy ne adjanak turistavízumot orosz állampolgároknak.
  • Joe Biden amerikai elnök kedden aláírta a Finnország és Svédország NATO-csatlakozását támogató dokumentumokat.
  • A keddi háborús hírfolyamunk itt olvasható.

A G7 felszólítja Oroszországot, hogy adja vissza az atomerőművet Ukrajnának

A G7 országai elítélték a Zaporizzzsja atomerőmű orosz megszállását, és felszólították Moszkvát, hogy „azonnal adja vissza a teljes irányítást” Ukrajnának – írja a BBC.

Az erőművet üzemeltető ukrán személyzetnek „fenyegetés és nyomás nélkül kell tudnia ellátni feladatait. Az erőmű folyamatos orosz ellenőrzése veszélyezteti a régiót” – fogalmaz a világ vezető gazdasági hatalmait tömörítő szervezet közlemény.

Ed JONES / AFP

Az Orosz Föderációnak haladéktalanul ki kell vonnia csapatait Ukrajna nemzetközileg elismert határain belül, és tiszteletben kell tartania Ukrajna területét és szuverenitását

– áll a közleményben.

Házkutatást tartottak az orosz tévésnél, aki élő adásban tiltakozott a háború ellen

Az orosz hatóságok házkutatást tartottak annak az állami tévésnek az otthonában, aki élő adásban tiltakozott Moszkva ukrajnai háborúja ellen. A tévés ügyvédje közölte, hogy büntetőeljárást is indítottak ügyfele ellen, ugyanis a vád szerint az orosz fegyveres erőkről terjesztett hamis információkat.

A Marina Ovszjannikova elleni eljárást a háború február 24-ei kezdete után hatályba lépett törvény alapján indították, amely bünteti a hadsereggel szemben kritikus kijelentéseket – mondta Dmitrij Zahvatov ügyvéd. A rajtaütés után Ovszjannikovát várhatóan a Nyomozó Bizottság elé viszik kihallgatásra. Az Associated Press szerint a tévést akár 15 év börtönbüntetéssel is sújthatják.

Annette Riedl / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

Március 14-én Ovszjannikova egy esti hírműsor műsorvezetője mögött tűnt fel egy plakáttal a kezében, amelyen az állt,

állítsátok meg a háborút, ne higgyetek a propagandának, itt hazudnak nektek.

(Guardian)

Oroszország új szárazföldi hadtestet hozott létre

Az ukrajnai hadművelet támogatására Oroszország szinte biztosan létrehozza a szárazföldi erők új alakulatát, a harmadik hadtestet, melynek székhelye a Moszkvától keletre fekvő Nyizsnyij Novgorod területén található Mulino lesz – közölte a brit védelmi minisztérium. A hírszerzési jelentés szerint a új orosz parancsnokságnak azért kellett új hadtestet felállítani, mert a donbászi offenzíva megerősítése mellett várhatóan az ukrán ellentámadásokra is fel kell készülni a déli országrészen.

Kremlin Press Office / Handout / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és Vlagyimir Putyin megtekintik a Zapad-2021 nevű hadgyakorlatot Mulinóban tavaly ősszel.

A harmadik hadtestet főleg újoncokkal igyekeznek feltölteni. Helyi orosz politikusok megerősítették, hogy a harmadik hadtestbe jelentkező újoncok jövedelmező pénzbeli bónuszokra számíthatnak, amint Ukrajnába telepítik őket. A toborzás 50 év alatti, legfeljebb középfokú végzettségű férfiak számára nyitott.

A brit hírszerzés szerint az új hadtest nem lesz döntő jelentőségű a háború kimenetelére nézve, ugyanis egy orosz hadtest jellemzően 15-20 000 katonából áll, viszont az orosz katonai vezetés várhatóan nem lesz képes ilyen erősségűre növelni az új alakulatot, mivel a lakosság „igen korlátozott mértékben lelkesedik az ukrajnai önkéntes harc iránt”.

(Guardian)

Dnyipropetrovszkot bombázták az oroszok, 13 ember meghalt

Tizenhárom ember halt meg az éjszaka folyamán az orosz bombázásokban az ukrajnai Dnyipropetrovszk térségében, nem messze a zaporizzsjai atomerőműtől – közölte egy helyi tisztviselő.

A Marhanec kisvárost érte a legnagyobb csapás, ahol 20 többszintes épület sérült meg, köztük két iskola, egy kollégium és egy kulturális központ. A városban tizenegyen haltak meg, tizenegyen pedig megsérültek, közülük heten súlyosan – írta Valentyin Reznyicsenko a Telegramon.

A bombázott területek a Dnyeper folyó túlsó partján fekszenek a zaporizzsjai atomerőművel szemben, amelyet az elmúlt napokban többször is lőttek.

(Al Jazeera)

Metin Aktas / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP

Az ukránok szerint partizánakció volt a krími támadás

Ukrajna nem vállalja a felelősséget a kedden a krími orosz légitámaszponton történt robbanásokért – közölte Volodimir Zelenszkij elnök tanácsadója, utalva arra, hogy partizánok követhették el a támadást.

Mihajlo Podoljak a Dozsd online televíziós csatorna műsorában szögezte le, hogy „természetesen nem” mértek csapást a támaszpontra.

Podoljak korábban azt mondta, hogy Kijev hosszú távú célja az Orosz Föderáció demilitarizálása, a Krím jövője pedig az, hogy „a Fekete-tenger egyedülálló nemzeti parkja és üdülőhelye” legyen, nem pedig a „terroristák katonai bázisa”.

Az ukrán védelmi minisztérium közölte, hogy nem tudják megállapítani a robbanások okát, majd gúnyosan megjegyezték, hogy az emberek ügyeljenek a dohányozni tilos táblákra.

Tegnap az ukrán miniszterelnök-helyettes, Irina Verescsuk a támadásokról azt írta, „a mai robbanások Novofedorivkában újabb emlékeztetők arra, hogy kihez tartozik a Krím. Mert az Ukrajnáé”.

(Guardian)

Zelenszkij: Sosem adjuk fel az ukrán Krímet!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében a Krím félszigeten történt robbanásokról nem ejtett szót, ellenben ígéretet tett a régió felszabadítására.

Az Ukrajna és az egész szabad Európa elleni indított orosz háború a Krímmel kezdődött, és a Krímmel, annak felszabadításával kell véget érnie. A Krím ukrán és sosem adjuk fel!

– jelentette ki az ukrán államfő. Hozzáteszi, hogy a félszigetet, amely Európa egyik legcsodásabb helye volt, a kontinens egyik legveszélyesebb helyévé változtatta, majd leszögezte, hogy

Harkovtól Herszonig, Donyecktől Enerhodarig, Sztanyica Luganszkajától Jaltáig, Berdjanszktól Novofedorivkáig, ezek a területek mind a mi országunk részei, ez Ukrajna, amely teljesen szabad lesz.

A többségében oroszok lakta Krím-félszigetet 2014-ben Oroszország a majdani forradalom után annektálta.

(Guardian)

Olvasói sztorik