Nagyvilág

Több japán miniszternek távoznia kellett, amiért kapcsolatban álltak az egyházzal, amely miatt megölték Abe Sindzót

TORU YAMANAKA / AFP
TORU YAMANAKA / AFP

Fumio Kishida japán miniszterelnök szerdán átalakította a kabinetjét és eltávolította néhány, az Egyesítési Egyházhoz kötődő miniszterét, hogy megállítsa támogatottsága csökkenését a vitatott csoporthoz fűződő kormánypárti kapcsolatok miatt – írja a Reuters.

A néhai miniszterelnök, Abe Sindzó meggyilkolása óta eltelt egy hónapban kerültek napirendre a kormányzó Liberális Demokrata Párt (LDP) és az Egyesülési Egyház közötti kapcsolatok.

A korábbi kormányfő feltételezett gyilkosa azt állította, hogy anyja a felekezet tagja volt, és a vallási csoportnak adott nagy összegű adományok vitték csődbe. A merénylő Abet hibáztatta a csoport támogatásáért.

Az október óta hivatalban levő Kishida előbb nevezte meg a kormányát, mint amire az elemzők számítottak. A kabinet néhány kulcsfontosságú tagja, például a külügyminiszter és a pénzügyminiszter maradhatott a székében, azonban más magas rangú minisztereket  – köztük a meggyilkolt miniszterelnök Abe öccsét, Nobuo Kishi védelmi minisztert – eltávolítottak, miután Kishida támogatottsága bezuhant.

A legfrissebb közvéleménykutatási adatok szerint a kormányfő támogatottsága három hét alatt 59 százalékról 46 százalékra esett vissza, ami a legalacsonyabb érték hivatalba lépése óta.

A vallási csoport szerdán egy ritka sajtótájékoztatót tartott a külföldi médiának, melyen a helyi vezető elmondta, hogy

a felekezet nem kér olyan adományokat a tagjaitól, amelyeket utána nem tudnak fizetni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik