Élő Nagyvilág

Békefenntartókra bíznák az ukrának a Zaporizzsjai atomerőművet

Ed JONES / AFP
Ed JONES / AFP
  • Az oroszok próbálják megszerezni a teljes ellenőrzést a kelet-ukrajnai Donbasz régió felett.
  • Vasárnap is közel 15 ezer menekült érkezett Ukrajna felől.
  • Újabb két gabonaszállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket a Fekete-tengeren.
  • Az oroszok szerint normálisan üzemel a hétvégén tűz alá vett Zaporizzsjai atomerőmű.
  • Az ukránok békefenntartókra bíznák az atomerőművet, ő maguk meg ellenőriznék.

Nem közelítheti meg semmilyen katonai jármű az ukrán gabonát szállító hajókat

Nyilvánosságra hozták hétfőn az ukrajnai gabonexport céljára létrehozott fekete-tengeri folyosóval kapcsolatos szabályokat, melyek értelmében például tíz tengeri mérföldes körzetben semmilyen katonai jármű nem közelítheti meg a hajókat.

Az ukrán gabonaexport újbóli elindításáról szóló megállapodás kitér a Boszporuszon keresztül közlekedő hajók biztonságára is, amelyet a török, orosz és ukrán hadsereg, valamint az ENSZ képviselői alkotta közös koordinációs központ (JCC) felügyel, írja az MTI.

A végleges megegyezés szerint a JCC folyamatosan tájékoztatja a gabonaszállításban részt vevő feleket a hajók pontos tartózkodási helyéről és útvonaláról, így mind az orosz, mind az ukrán, mind pedig a török katonaság óvni tudja azokat, és biztosítani tudják a tíz tengeri mérföldes (18,5 kilométer) biztonsági zónát a hajóknak a humanitárius tengeri folyósó mentén.

A résztvevők semmilyen támadást nem mérhetnek sem kereskedelmi vagy más civil hajókra, sem pedig a jelen kezdeményezésben érintett kikötőkre

– olvasható a dokumentumban.

Oroszország és Ukrajna egyaránt a világ legjelentősebb gabonaexportőrei közé tartozik. Az ukrajnai háború februári kezdete óta az ukrán gabona fekete-tengeri exportja megbénult, ami az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) szerint mintegy 47 millió ember akut éhezését okozta már eddig is világszerte. A gabonaexport újraindításáról a múlt hónapban az ENSZ és Törökország közvetítésével született megállapodás.

Orosz bérgyilkosok elfogásáról számolt be Ukrajna

Őrizetbe vettek két embert Ukrajnában hétfőn, akikről az ukrán hatóságok azt állítják, hogy az orosz katonai hírszerzés megbízásából meg akarták gyilkolni az ukrán védelmi minisztert és az ukrán katonai hírszerzés vezetőjét, írja az MTI.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) szerint az orosz megbízók célpontonként mintegy 150 ezer dollárt (58 millió forint) ajánlottak a gyanúsítottaknak a gyilkosságok végrehajtásáért. Az SZBU mindazonáltal meghiúsította az orosz katonai hírszerzés (GRU) tervét, hogy beszivárgók révén végezzenek három emberrel, hangsúlyozta közleményében a SZBU. A miniszteren és kémfőnökön kívül még egy ukrán aktivista volt a célpontjuk.

Az egyik gyanúsított az orosz irányítás alatt álló, kelet-ukrajnai Luhanszk megyében él, ahová Fehéroroszországból érkezett. A másik pedig kijevi. A közlemény szerint mindkettőjüket az északnyugat-ukrajnai Kovel városában vették őrizetbe.

Moszkva egyelőre nem reagált az ukrán állításokra.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a múlt hónapban leváltotta mind az SZBU vezetőjét, mind az ukrán főügyészt, mert szerinte mind az SZBU-nál, mind az ügyészségnél számos esetben fordult elő, hogy ukrán illetékesek együttműködtek Oroszországgal.

Orosz katonát ítéltek el háborús bűncselekmények miatt

Újabb orosz katonát ítéltek el háborús bűncselekmények miatt Ukrajnában; az északi országrészben fekvő Csernyihiv büntetőbírósága hétfőn tíz év börtönnel sújtott egy harckocsizót, aki parancsra egy több emeletes lakóházra nyitott tüzet, írja az MTI.

Az ukrán televízió beszámolója szerint az incidens február végén történt. A lövés következtében egy tizedik emeleti lakást ért találat, de senki sem sebesült meg.

A február végén ukrán fogságba esett orosz katona elismerte bűnösségét, de az ítélet még nem jogerős.

Májusban egy másik orosz katonát ítéltek el Ukrajnában egy civil meggyilkolása miatt. A férfit elsőfokon életfogytiglani szabadságvesztésre ítélték, majd az ítéletet később tizenöt év börtönre mérsékelték.

Az ukrán elnöki hivatalnak voltak ellenvetései az orosz katonák ellen lefolytatott eljárásokat illetően, hiszen a per kezdetével már nem számítanak hadifoglyoknak és így általában már nem lehet őket kicserélni az ukrán hadsereg orosz fogságba esett tagjaira.

Irina Venegyiktova korábbi főügyész július végén történt menesztését is részben ezekkel a sietve megszervezett, háborús bűncselekmények miatt indított perekkel indokolták

Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány

Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 ezer tonna kukoricával a fedélzetén, közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.

A török zászló alatt hajózó Polarnet pénteken indult útnak a csornomorszki kikötőből. Célállomása a törökországi Kocaeli tartomány Safiport Derince nevű kikötője volt, ahová a kötelező isztambuli nemzetközi ellenőrzést követően időben meg is érkezett, írja az MTI.

Olekszandr Kubrakov infrastruktúráért felelős ukrán miniszter elmondta: a Polarnet sikere optimizmusra ad okot a jövőbeli kilátásokat illetően.

Oroszország és Ukrajna július 22-én Törökország és az ENSZ közvetítésével megegyezett a fekete-tengeri ukrán gabonaexport újraindításáról. Ezzel egyidejűleg Oroszország engedélyt kapott arra, hogy a nyugati szankciók ellenére mezőgazdasági termékeket és műtrágyát exportálhasson. Az isztambuli egyezmények célja, hogy enyhítsék a globális élelmiszerválságot és elkerülhetővé váljon az éhínség.

Ukrajna a világ legnagyobb gabonaexportőreinek egyike, területén jelentős mennyiségben termesztenek búzát és kukoricát.

Az egyezményt követően elsőként a Razoni nevű hajó indult útnak 26 tonna kukoricával a fedélzetén Odessza kikötőjéből. A gabonaszállítónak vasárnap kellett volna megérkeznie Libanonba, de késésben van.

Ukrajna libanoni nagykövetsége szerint az eredeti felvásárló lemondott a szállítmányról annak késése miatt, ugyanis a kukoricának öt hónappal korábban kellett volna megérkeznie. Ezért másik felvásárlót keresnek, írta a nagykövetség a Twitteren.

Az isztambuli megállapodás óta eddig nyolc teherhajó vágott neki a tengernek, közölték az ukrán hatóságok hétfőn. Kijev reményei szerint naponta három-öt gabonaszállító indulhat útnak a következő két hétben.

Scholz: Nehéz hónapok állnak előttünk

Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem, mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.

Nehéz hónapok állnak előttünk

– mondta a szóvivő az MTI tudósítása szerint, hozzátéve, hogy „határozottan Ukrajna mögött állunk, és kitartunk a szankciók mellett, amelyekről az Európai Unióval és a nemzetközi közösséggel közösen állapodtunk meg”.

A szóvivő a berlini rendszeres sajtótájékoztatón kizárta az Északi-Áramlat-2 gázvezeték üzembe helyezésének az engedélyezését.

Kreml: Jelenleg nincs oka, hogy az orosz és az ukrán elnök találkozzanak

Erről Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője beszélt újságírói kérdésre válaszolva. Mint mondta, Vlagyimir Putyin és Volodimir Zelenszkij csak azután találkozhat, ha mindkét fél tárgyalódelegációja „elvégezte a házi feladatát”.

A Moszkva és Kijev közötti tárgyalások hónapokkal ezelőtt elakadtak, és a két fél kölcsönösen a másikat hibáztatja emiatt.

Az ukrán delegáció lekerült a radarról, jelenleg nincs tárgyalási folyamat

– erősítette meg Peszkov hétfőn.

Az ukránok békefenntartókra bíznák a Zaporizzsjai atomerőművet

Az ukrán állami atomenergetikai vállalat, az Energoatom vezetője hétfőn a Zaporizzsjai atomerőmű demilitarizált övezetté nyilvánítását szorgalmazta. Petro Kotin egy tévéműsorban beszélt erről, majd csernobili típusú atomkatasztrófa veszélyére figyelmeztetett.

Mindez azután történt, hogy a hétvégén tüzérségi támadás érte az atomerőművet, amivel az orosz és az ukrán fél kölcsönösen egymást vádolta. A Zaporizzsjai atomerőmű jelenleg orosz ellenőrzés alatt áll.

A döntés, amit követelünk a világ közösségétől és minden partnerünktől, hogy vonják ki a betolakodókat az állomás területéről, és hozzunk létre demilitarizált zónát az állomás területén

– mondta Kotin.

Szerinte a békefenntartók jelenléte a zónában és az irányítás átadása, majd az állomás ukránok álltai ellenőrzése megoldaná a problémát.

Az oroszok szerint normálisan üzemel a Zaporizzsjai atomerőmű

Hírt kaptunk a hadseregtől és az orosz Roszatom képviselőitől, akik itt vannak, és épp figyelik a helyzetet. Úgy értesültünk, hogy minden normál üzemmódban működik

– közölte az Interfax orosz hírügynökséggel Jevgenyij Balickij, Zaporizzsja régió oroszok által kinevezett közigazgatási vezetője a térségben működő atomerőműről, amelyet a hétvégén tüzérségi támadás ért. Balickij kitért rá, hogy a létesítmény Európa legnagyobb atomerőműve, amely most az orosz hatóságok ellenőrzése alatt áll.

Kijev és Moszkva kölcsönösen egymást vádolta a hétvégi katonai támadásokért.

Újabb két gabonaszállító hajó hagyta el az ukrán kikötőket a Fekete-tengeren

Kukoricát és szóját szállító két újabb hajó futott ki hétfőn Ukrajna fekete-tengeri kikötőiből – közölte Törökország és Ukrajna. Ezzel a fekete-tengeri kikötőkből induló kereskedelmi hajók száma immár tízre nőtt azóta, hogy az első hajó a múlt héten útnak indulhatott.

A Pivdennyi kikötőjéből induló Sacura nevű hajó 11 ezer tonna szójababot szállít Olaszországba – közölte hétfőn a török védelmi minisztérium, míg a Csornomorszk kikötőjét elhagyó Arizona 48 458 tonna kukoricát szállít a dél-törökországi Iszkenderunba.

Olekszandr Kubrakov az ukrán infrastrukturáért felelős miniszter megerősítette, hogy mindkét hajó elhagyta a kikötőt. Hozzátette, hogy a pivdennyi a harmadik olyan ukrán kikötő, ahonnan az ENSZ és Törökország által kiverekedett gabonaszállítási egyezménynek megfelelően hajót tudtak indítani. Kubrakov korábban azt mondta, hogy a Pivdennyi kikötő megnyitása havi hárommillió tonnára növeli Ukrajna teljes exportkapacitását.

Békeidőben Ukrajna havonta akár hatmillió tonna gabonát is exportált a Fekete-tenger és az Azovi-tenger partvidékén lévő kikötőiből.

(Reuters)

Ukránok mértek csapást az Antonivszkij hídra Herszonban az oroszok szerint

Ukrajna ismét lecsapott az Antonivszkij hídra az oroszok által  megszállt Herszonban – közölték a szakadár, oroszbarát erők. A városra kényszerített oroszbarát vezetés szerint az ukrán erők egyik napról a másikra találták el ismét az oroszok által ellenőrzött, kulcsfontosságú hidat, amely a Dnyeper folyó felett ível át Herszon keleti részén.

Kirill Sztremuszov, a megszállók által működtetett helyi közigazgatás helyettes vezetője az Interfax orosz hírügynökségnek elmondta, hogy a hidat javító szakemberek berendezései leégtek, de kritikus károkat nem szenvedtek. A híd megnyitása azonban emiattt kissé késik majd.

Az ukrán erők ismételten nagy pontosságú fegyverekkel vették célba a hidat, mivel ez az egyike annak a két állandó utánpótlási útvonalnak a Dnyeper folyón, amely összeköti a megszállt várost Herszon régió többi részével, valamint délen az elcsatolt Krímmel.

(The Guardian)

14 746-an érkeztek Ukrajnából vasárnap

Vasárnap 0 óra és 24 óra között 7275 fő lépett be az ukrán-magyar határszakaszon – tudatta az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn reggel. A közleményben az áll, hogy a román-magyar határszakaszon belépők közül is 7471 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 367 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Az ukrajnai háború elől 2022. augusztus 7-én 166 ember, köztük 74 gyermek érkezett Budapestre vonattal.

Teljes ellenőrzést akarnak az oroszok Donbasz fölött

Az orosz erők próbálják megszerezni a teljes ellenőrzést a kelet-ukrajnai Donbász régió felett, és ennek érdekében fokozták a támadások erősségét Donyeck városától északra és északnyugatra.

Az ukrán hadsereg állítása szerint az oroszok ukrán állásokat támadtak Piszki és Avdijvka települések közelében, de más helyszínekre is csapásokat mértek a Donyeck régióban.

Mindamellett azonban, hogy Donbász körül ersősödik a szorítás, Oroszország erősíti a pozícióit Dél-Ukrajnában is, ahol azért gyülekeztek csapatok, hogy megakadályozzanak az esetleges ellentámadást Herszon közelében.

(Reuters / Guardian)

Olvasói sztorik