A következő élő közvetítés része Putyin és Erdogan megállapodott az együttműködés fokozásában

Három újabb gabonaszállító hajó futhat ki pénteken

ALI ATMACA / Anadolu Agency / AFP
ALI ATMACA / Anadolu Agency / AFP

Három újabb gabonaszállító hajó kapott engedélyt, hogy pénteken elhagyja Ukrajnát a Fekete-tengeren át. A hajók várhatóan összesen 58 041 tonna kukoricát szállítanak majd.

A háború kezdete óta az első ukrán gabonaszállító hajó hétfőn hagyhatta el az odesszai kikötőt Libanon felé. A szállítás újraindítását egy Törökország és az ENSZ által közvetített megállapodás szavatolja, amely biztonságos áthaladást garantál a gabonaféléket szállító hajóknak. Az orosz, ukrán, török ​ és ENSZ -partnereket tömörítő isztambuli Közös Koordinációs Központ közölte, hogy pénteken két hajó indulhat el Csornomorszkból, egy pedig Odesszából. A hajók várhatóan pénteken reggel futhatnak ki a tengerre.

Csornomorszk kikötőjéből az egyik hajó a törökországi Karasuba indulhat 12 ezer tonna kukoricával, míg a másik hajó kicsivel több, mint 13 ezer tonna kukoricával a fedélzetén indulhat el a brit Teesport felé. Az Odesából kifutó hajó 33 ezer tonna kukoricát szállíthat az írországi Ringaskiddybe.

A Libéria lobogója alatt közlekedő Osprey S nevű, ömlesztettáru-szállító török hajó várhatóan pénteken érkezik meg Ukrajna csornomorszki kikötőjébe – közölte az odesszai regionális közigazgatási hivatal. Ez lenne az első olyan hajó, amely a háború alatt ukrán kikötőbe érkezik. A Reuters újságírója szerint csütörtök délután az Osprey S még a Márvány-tengerben horgonyzott más hajókkal együtt, amelyek arra vártak, hogy átkelhessenek a Boszporuszon a Fekete-tenger felé.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik