Nagyvilág

Lavrov nagyra értékeli a mianmari katonai diktatúra barátságát

HANDOUT / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP
HANDOUT / RUSSIAN FOREIGN MINISTRY / AFP

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hivatalos látogatásra érkezett Mianmarba, ahol biztonsági és gazdasági kérdésekről tárgyal a katonai kormánnyal – jelentette a TASZSZ orosz hírügynökség.

Mianmarban tavaly februárban hajtott végre puccsot a hadsereg, miután elégedetlenek voltak a demokratikus választások eredményeivel. A hadsereg azóta véres harcot folytat a tiltakozni mind kevésbé merészelő lakosság ellen, legutóbb pedig négy ellenzéki aktivistát végeztek ki többek között terrorakció előkészítésének vádjával.

Az Al Jazeera azt írja, hogy Oroszország kulcsfontosságú támogatója és fegyverszállítója a mianmari katonai kormánynak.

Lavrov szerdán nem sokkal a fővárosba érkezése után találkozott mianmari hivatali partnerével, Vunna Maung Luinnel és más magas rangú mianmari tisztviselőkkel – írta az orosz külügyminisztérium a Twitteren. Lavrov a találkozón „barátságos és régóta stabil partnernek” nevezte az erőszakos katonai diktatúrát, mondván, hogy a két ország „nagyon szilárd alapokkal rendelkezik az együttműködés kiépítéséhez számos területen”.

Nagyra értékeljük partnerségünk hagyományosan baráti jellegét, amelyet semmilyen opportunista folyamat nem érint

– mondta Lavrov, hozzátéve, hogy Oroszországot és Mianmart több évtizedes együttműködés köti össze.

Maria Zaharova, az orosz külügyminisztérium szóvivője azt mondta, hogy Lavrov látogatása során a felek áttekintik az orosz-mianmari kapcsolatok teljes skálájának kilátásait, ideértve a politikai párbeszédet, a kereskedelmi és gazdasági együttműködést, a védelmi biztonság együttműködéseket, valamint a humanitárius kapcsolatokat.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik