Nagyvilág

Mianmarban kivégeztek négy ellenzéki aktivistát

NurPhoto / NurPhoto via AFP
NurPhoto / NurPhoto via AFP

A Mianmart tavaly óta uralma alatt tartó katonai diktatúra kivégeztetett négy demokráciapárti politikai aktivistát, akiket azzal vádoltak meg, hogy „terrorcselekmények” végrehajtásában segédkeztek – derült ki hétfőn a hadsereg közléséből. A Reuters erről szóló cikke szerint a délkelet-ázsiai országban évtizedek óta most először hajtottak végre kivégzéseket.

A januárban és áprilisban zárt ajtók mögött lefolytatott tárgyalásokon halálra ítélt férfiakat lényegében azzal vádolták, hogy segítséget nyújtottak egy ellenállási mozgalomnak a hatalmat tavaly erőszakkal magához ragadó hadsereg elleni küzdelmében.

A katonai diktatúra által betiltott árnyékkormány, a Mianmari Nemzeti Egységkormány nemzetközi fellépésre szólított fel a hadsereg ellen.

A globális közösségnek meg kell büntetnie őket a kegyetlenségükért

– áll abban az SMS-ben, amelyet az árnyékkormány elnöki hivatalának szóvivője küldött a Reutersnek.

A Global New Light of Myanmar című lap szerint a kivégzettek között volt Kjau Min Ju, ismertebb nevén Jimmy, a demokrácia egyik népszerű szószólója, valamint Phjo Zeja Thau korábbi parlamenti képviselő és hip-hop előadó. A másik két kivégzett Hla Mjo Aung és Aung Thura Zau volt.

Az Amnesty International jogvédő szervezet elítélte a kivégzéseket, mondván, hogy az áldozatokat önkényesen fosztották meg az életüktől, ami újabb példája a rettenetes emberi jogi helyzetnek Mianmarban.

A négy férfit katonai bíróság ítélte el egy titkos és mélyen tisztességtelen perben

– közölte Erwin Van Der Borght, a jogvédő szervezet regionális igazgatója.

Az állami média hétfőn számolt be a kivégzésekről. Zau Min Tun, a katonai diktatúra szóvivője később megerősítette a hírt. A kivégzés módját és idejét nem részletezték, ám az országban korábban a halálos ítéleteket akasztással hajtották végre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik