Nagyvilág

A választók megvédték az abortuszhoz való jogot Kansasben

DAVE KAUP / AFP
DAVE KAUP / AFP

A választók túlnyomó többsége kedden nemet mondott arra a kiegészítésre, amely Kansas állam alkotmányából törölte volna a művi terhesség-megszakításhoz való jog védelmét – számoltak be az amerikai lapok.

Az amerikai szövetségi Legfelsőbb Bíróság (LB) június végi ítéletében felülírta az ötven évvel ezelőtti, Roe kontra Wade ügyben meghozott döntését, és így eltörölték az abortuszhoz való jog szövetségi alkotmányos jogát, helyette pedig az egyes államokra bízta a művi terhesség-megszakítás szabályozását. Ennek köszönhetően több mint 25 millió nő számára vált szinte teljesen elérhetetlenné az abortusz lehetősége, és egyes államokban az sem jelentene kivételt, ha valaki nemi erőszak vagy vérfertőzés áldozata lesz.

A kansasi népszavazás volt az első olyan referendum az LB döntése óta, amelynek során maguk a választók mondhattak véleményt. Kansasben 2019-ben az állami Legfelsőbb Bíróság kimondta, hogy az állam alkotmánya biztosítja a testi autonómiához és így az abortuszhoz való jogot is. A republikánus törvényhozók által javasolt kiegészítés ezt módosította volna.

Ahogy arról korábban írtunk, a tervezett kiegészítés szövegében az szerepelt, hogy „Kansas állam alkotmánya nem írja elő az abortusz állami finanszírozását, valamint nem teremti meg és nem biztosítja az abortuszhoz való jogot”, ezért aki szerette volna fenntartani a mostani helyzetet, annak el kellett utasítania a kezdeményezést.

A szavazatok 98 százalékos feldolgozottságánál a „nem”-ek 59 százaléknál jártak, az „igen”-ek pedig 41 százaléknál, ami elsöprő győzelem a jelenlegi szabályozást támogatók javára.

Az előrejelzések jóval szorosabb versenyt ígértek, ráadásul akkor pár százalékkal az igenek vezettek, ami azt jelentette volna, hogy a republikánus többségű állami képviselőház és szenátus akár azonnal, az abortusz lehetőségét korlátozó intézkedéseket kezdeményezhetett volna.

A népszavazást az őszi, félidős választásokkal kapcsolatos előválasztással egy időben tartották, amely okozhatott némi zavart a választókban. A demokrata és a republikánus előválasztáson ugyanis csak az adott párt regisztrált szavazói vehetnek részt, egy népszavazáson viszont a nem elkötelezett szavazók is, ami a helyi választók mintegy 30 százalékát jelenti. Egy ilyen szorosnak jósolt eredmény esetében pedig egy ekkora csoport kulcsfontosságú lehetett bármelyik oldal számára.

A Kansas City Star ugyanakkor azt írja, hogy nem csak olyan városias környezetekben győztek a kiegészítést elutasítók, mint az inkább demokrata szavazók által lakott Wyandotte megye, de a kimondottan republikánus Osage és Franklin megyében is. Érdemes megjegyezni azt is, hogy Kansas alapvetően republikánus állam, olyannyira, hogy Lyndon B. Johnson, azaz 1964 óta nem nyert ott demokrata elnökjelölt.

Kapcsolódó
Kansas védheti meg elsőként az abortuszhoz való jog lehetőségét
Az amerikai Legfelsőbb Bíróság június végi döntésével ötven év után írta át az abortuszhoz való hozzáféréssel kapcsolatos jogi környezetet. Augusztus 2-án Kansasben kiderül, mit is gondolnak erről a választók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik