Nagyvilág

Több száz tűzoltó vonult a portugál erdőtüzekhez

PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP
PATRICIA DE MELO MOREIRA / AFP

Több száz tűzoltó küzdött a lángokkal vasárnap a portugál főváros, Lisszabon közelében, mert a rendkívüli hőmérséklet és az erős szél akadályozta a lángok eloltását. Vasárnap délután, helyi idő szerint három óra körül kapott lángra a főváros közvetlen közelében található Mafra erdős, hegyvidéki része.

A tűzoltók a Reuters jelentése szerint vízágyúkkal, 123 járművel és több mint 400 fővel álltak neki az oltásnak. A Reuters szemtanúja szerint a tűzből felszálló füst Lisszabon városközpontjától délre, körülbelül harminc kilométerre volt látható.

A tűz miatt több utat le kellett zárni, evakuáltak egy szociális otthont, sok helyi lakos pedig félelemből hagyta el otthonát.

Portugália más részein is tüzek pusztítottak, köztük Ouremben, ahol két héttel ezelőtt több ezer hektár lángolt. Országszerte több mint 1000 tűzoltó mozgósítására volt szükség – írják.

Más európai országokhoz hasonlóan Portugálián is szokatlanul erős hőhullám söpört végig az elmúlt hetekben. Az ország különböző részein a hőmérséklet meghaladta a 40 fokot. Bár a hőség mostanra enyhült, a hőmérséklet ismét emelkedőben van.

A portugál meteorológiai szolgálat közölte, hogy Észak-Portugália három körzetében lesz vörös riasztás hétfőn a rendkívüli hőség miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik