A következő élő közvetítés része Huszonhatezer tonna kukoricával futott ki az első kereskedelmi hajó Odesszából

Magyar barátja szerint Mihail Gorbacsov testvérháborúnak tartja az inváziót

Az utolsó szovjet vezető régi magyar barátja, Zolcer János azt mondta a Blikknek, elég gyakran beszél Mihail Gorbacsovval, aki a kezdetektől határozottan elítéli a háborút, amit így is nevez, noha ezért egyébként súlyos büntetés járna. Mihail Gorbacsov szerint ez egy testvérháború. Az ő apja orosz, az anyja ukrán, ilyen helyzetben rajta kívül még milliók vannak – emlékeztetett a tévés producer.

Az orosz propaganda gyakran a volt pártfőtitkárt támadja, mondván, ő verte szét a birodalmat. Putyin már vissza se hívja. Amikor az orosz elnök elindította a háborút, érvként azt állította, az USA megígérte, a NATO nem terjeszkedik tovább Oroszország felé. Zolcer János megkérdezte erről Gorbacsovot, aki azt mondta, ha ígértek is valamit, azt legfeljebb neki tehették volna, de ilyen nem történt.

Malte Ossowski/SVEN SIMON / SVEN SIMON / dpa Picture-Alliance via AFP

Gorbacsov egyébként hónapok óta kórházban van, nagyon elkeseredett, csalódott, alig várja, hogy újra találkozzon elhunyt feleségével – tette hozzá a producer, aki korábban Gorbacsov titkai címmel könyvet is írt. Kettejük barátsága akkor mélyült el, amikor dokumentumfilmet forgattak a világpolitika nagy alakjairól, köztük Gorbacsovval és idősebb George Bush amerikai elnökkel, akivel egyébként szinte napra pontosan 31 éve, 1991. július 31-én írták alá Moszkvában a hadászati támadó fegyverek csökkentéséről szóló START-megállapodást.

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik