Nagyvilág

Mégsem kapnak fizetésemelést a lengyel politikusok

AFP
AFP

Leállította a lengyel politikusoknak ígért fizetésemeléseket Jarosław Kaczyński, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) elnöke – írja a Népszava. A pénzügyminisztérium eredetileg Andrzej Duda elnöknek bruttó 2 ezer zloty (170 ezer forint), a miniszterelnöknek és a miniszterelnök-helyetteseknek pedig 1600 zloty (136 ezer forint) emelést helyezett kilátásba. Emellett ezer zloty emelést (85 ezer forint) szántak a parlamenti képviselők és szenátorok számára.

A Népszava cikke megjegyzi, ez messze elmarad a magyarországi fizetésemelésektől, Orbán Viktor fizetését júniusban 1,5 millióról 3,5 millióra emelték, a miniszterek bérét a kormányfő 650 ezer forinttal emelte meg, 16 államtitkárnak pedig 50 százalékos béremelés jutott.

Kapcsolódó
Több mint 50 százalékos fizetésemelésnek örülhetnek a képviselő államtitkárok
16 államtitkárnak adott jókora emelést a miniszterelnök.

Lengyelországban viszont akkor felháborodást okozott a politikusi fizetések megemelésének híre, hogy Jaroslaw Kaczynski nemrég már úgy fogalmazott:

Határozottan ellenzem a politikusok fizetésemelését.

Persze minden felelősséget igyekezett az ellenzékre hárítani, amikor azt mondta: „Ezt a témát ellenfeleink vetették fel, hogy ismét a kormány és a PiS ellen uszítsák a közvéleményt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik