Nagyvilág

Kegyelmet kapott a CEU Egyiptomban bebörtönzött diákja

Faludi Imre / MTVA bizományosi
Faludi Imre / MTVA bizományosi
Ahmed Samir Santawyt már ma szabadon engedhetik.

Ahogy mi is megírtuk, Ahmed Samir Abdelhayt, a CEU diákját és kutatóját tavaly februárban tartóztatták le, amikor meg akarta látogatni családját az ünnepek idején Egyiptomban. Az Amnesty International leírása szerint napokig ismeretlen helyen tartották fogva, ahol többször megverték a rendőrök és a kutatásairól illetve közösségi médiás tevékenységről faggatták. 2021 júniusában hamis hírek terjesztésért négy év börtönt kapott – habár az ítéletet februárban megsemmisítették, július 4-én ugyanazokért a vádakért ismét 3 év börtönbüntetést szabtak ki rá.

Kapcsolódó
„Ő börtönben van, így én is” – több mint két hete fogva tartják a CEU diákját
Ahmed Samir Abdelhay meg akarta látogatni családját az ünnepek idején Egyiptomban, azonban letartóztatták. Öt napig semmit sem lehetett tudni a férfiról, akinek azonnali szabadon engedését követeli az Amnesty International.

A szabadon engedését kezdetektől követelő jogvédő szervezet a Facebookon osztotta meg a hírt, hogy szerencsés fordulatott vett az ügy: péntek este ugyanis az egyiptomi elnök kegyelmet adott nyolc elítéltnek, köztük Ahmednek is. A női-és reproduktív jogokkal foglalkozó kutatót a CEU közleménye szerint már ma kiengedhetik a börtönből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik