Nagyvilág

Tüntetők kisebb csoportja fütyülte ki Orbánt Bécsben

BERTRAND GUAY / POOL / AFP
BERTRAND GUAY / POOL / AFP

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Karl Nehammer osztrák kancellár meghívására Bécsbe utazott, ahol a Telex tudósítása szerint tüntetők kisebb csoportja fogadta őt.

A lap által készített felvételen jól hallható, hogy a miniszterelnököt a hivatalos köszöntő ceremóniával egy időben füttyszó is fogadta. A tiltakozást az Omas gegen Rechts (Nagymamák a jobboldal ellen) nevű, szélsőjobboldali nézetek elleni csoport szervezte.

Orbán Balázs, a kormányfő politikai igazgatója korábban azt közölte a Facebook-oldalán, hogy a találkozó fő témái az európai energiaválság, az orosz-ukrán háború, a nyugat-balkáni térség uniós perspektívái lesznek, valamint kiemelt ügyként szóba kerül a két ország közös küzdelme is az illegális migráció ellen.

Nehammer az MTI szerint úgy fogalmazott a tárgyalást megelőzően, „azért szükségesek az ilyen kétoldalú összefogások, mert az európai menekültügyi rendszer nem működik”. A kancellár szerint az EU határainak „erős védelemre van végre szükségük”, hogy így csökkentsék a menekültek Európába áramlását, és növelni tudják a biztonságot.

A tárgyalás után Nehammer és Orbán Viktor közös sajtótájékoztatót tartott,  amelyen Orbán Viktor többek között azt mondta, előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik