Nagyvilág

Legalább öten meghaltak a Kongóban második napja tartó zavargásokban

Michel Lunanga / AFP
Michel Lunanga / AFP

A kongói kormány szerint legalább öten meghaltak és ötvenen megsebesültek az ország keleti részén fekvő Goma városában második napja tartó ENSZ-ellenes tüntetések során – írja az Al Jazeera.

Patrick Muyaya kormányszóvivő a Twitteren közölte a hírt. Ugyanitt arról is írt, hogy számolnak az ENSZ békefenntartók kivonásának folytatásával, amit már egyébként is elkezdtek. Hozzátette: később újabb tájékoztatást annak a személyi veszteségekről és az anyagi károkról.

Az ENSZ békefenntartóinak MONUSCO néven ismert missziója a Kongói Demokratikus Köztársaságban rendszeresen kap kritikákat, amiért képtelen megfékezni az ország keleti részében zajló konfliktust.

Kongó keleti részén több mint 120 különféle milícia tartja sakkban a lakosságot, gyakoriak a polgári áldozatok, és a konfliktusok miatt több millió ember volt kénytelen elmenekülni lakóhelyéről.

A Reuters helyszíni tudósítójának jelentése szerint az ENSZ békefenntartói könnygázt és éles lövedéket is bevetett kedden egy nagyrészt békésnek látszó tömeg ellen. Ebben az összecsapásban ketten meghaltak és legalább ketten megsérültek. A helyszínre küldött kongói katonák és rendőrök nem nyitottak tüzet. Egy katonát és egy golyóálló mellényes rendőrt viszont szintén eltaláltak a lövedékek.

Korábban már beszámoltunk róla, hogy hétfőn délelőtt több száz tüntető támadta meg az MONUSCO raktárát és irodáit Gomában. A fosztogatással egybekötött támadás során az elkövetők a misszió távozását követelték, mivel szerintük a békefenntartók nem védték meg a lakosságot. A tüntetők kövekkel torlaszolták el az utakat a városban, feldúlták és kifosztották az irodákat, valamint felgyújtották a misszió épületének kapuját.

A tiltakozást Felix Tshisekedi kongói elnök pártja ifjúsági tagozatának egyik frakciója szervezte. Ők nyilatkozatukban az ENSZ békefenntartóinak azonnali kivonását követelték. Az ifjúsági tagozat egy másik frakciója viszont visszautasította a tiltakozást. Az erőszakos tiltakozáshullámot hétfőn a kongói kormány is elítélte.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik